Soočenje na RTVS: padec Jelinčiča, protestni odhodi iz studia in “cirkus”

Slovenija 22. Apr 202209:41 > 11:33 9 komentarjev
padec Zmaga Jelinčiča
N1

Včerajšnje predvolilno soočenje na RTV Slovenija so zaznamovali padec predsednika SNS in predčasni odhodi predsednikov strank na levi sredini. Ta "cirkus", kot so soočenje označili predsedniki političnih strank, pa je močno odmeval med uporabniki družbenih omrežij. Nekateri so zapisali, da tako dobrega "razvedrilnega programa" že dolgo niso gledali in da je RTV tokrat upravičila plačilo naročnine.

Na nacionalni televiziji je včeraj zvečer potekalo še zadnje soočenje pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami. Udeležili so se ga predsedniki SDS, NSi, Povežimo Slovenijo, Gibanja Svoboda, SD, Levice, LMŠ, SAB, SNS, Naša prihodnost in Dobra država ter predstavnik stranke Naša dežela. Namesto umirjene in konstruktivne debate pa so lahko gledalci na televizijskih zaslonih gledali kaos.

Gostje so si ves čas skakali v besedo, se prerekali in žalili, voditelj Igor Pirkovič pa nad potekom oddaje ni imel nobenega nadzora.

Za prvi trenutek, ki je gledalce pustil “odprtih ust”, je poskrbel predsednik SNS Zmago Jelinčič, ko je Ivanu Galetu (Naša prihodnost in Dobra država) pokazal sredinec.

V nadaljevanju oddaje je Jelinčič tudi protestno zapustil studio, ob sestopu z odra pa padel. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki se je soočenja zaradi okužbe s koronavirusom udeležil prek videopovezave, je ob tem vprašal: “Je še živ?” Jelinčič mu je odgovoril: “Na žalost.” Pozneje zvečer je Jelinčič za MMC povedal, da se k sreči ni poškodoval, k temu pa je po njegovih besedah pripomoglo tudi to, da je nekoč treniral borilne veščine. Kot je pojasnil, je ob padcu močno zaropotalo zaradi stola, ob katerega je zadel.

Soočenje predstavnikov parlamentarnih strank je v nadaljevanju zapustilo še več sodelujočih: predsednik Desusa Ljubo Jasnič, koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SD Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek. Predsedniki strank KUL so bili ob tem kritični do vodenja soočenja. Dejali so, da je to slika tega, kam je trenutna oblast pripeljala Televizijo Slovenija. Tudi predsednik SDS Janez Janša je soočenje označil za “cirkus”, ki je bil po njegovem mnenju “narejen namerno”.

Da je predvolilna debata ušla izpod nadzora, kaže tudi trenutek, ko je dal voditelj besedo Marjanu Šarcu, ki pa zaradi vsesplošnega kaosa ni vedel, kaj ta želi od njega. Pirkovič je na to odvrnil, da tudi če bi mu postavil vprašanje, bi začel z “vseeno bi rad povedal …” in govoril o drugih stvareh. Šarec je voditelja nato prosil, naj mu vendarle postavi vprašanje. “Postavite vprašanje, dajva probat,” je dejal Pirkoviču.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje