Sova naj bi po volitvah priporočila, da vladni funkcionarji uničijo telefone

Slovenija 09. Jun 202221:43 0 komentarjev
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova
Tina Kosec/BOBO

Sova je po poročanju portala Necenzurirano dan po volitvah tedanjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem je priporočila, naj vladni funkcionarji pred odhodom uničijo vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu. Notranja ministrica Tatjana Bobnar ocenjuje, da gre za dvomljiv ukrep.

Po poročanju portala je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) 25. aprila, takoj po zmagi Gibanja Svoboda na volitvah, Koritniku poslala dopis, v katerem mu je svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom “strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika” vse mobilne telefone in računalnike, ki so jih uporabljali pri svojem delu.

Pri tem se je Sova sklicevala na “zaščito nacionalnih interesov”. “Nikakor pa naj se tovrstna oprema ne dodeli naslednjemu nosilcu javne funkcije,” je razvidno iz dopisa ministra, objavljenega na portalu.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na novinarski konferenci po današnji seji vlade na novinarsko vprašanje uničevanje telefonov v imenu nacionalnega interesa ocenila kot zelo dvomljiv ukrep. “Ve se, na kakšen način se ravna s telefoni, ki vsebujejo komunikacijo. Tu je tudi ustava popolnoma jasna, tako da mislim, da drug komentar niti ni potreben,” je dodala.

Takšno priporočilo Sove pomeni po navedbah portala velik odmik od dosedanje prakse, Sova pa je zelo verjetno prekoračila svoja pooblastila. Do zdaj je namreč veljalo, da so morali predsedniki vlad, ministri in drugi javni funkcionarji ob sestopu s funkcije vrniti kriptirane in druge telefone. V takšnem primeru so jih pristojne službe izročile njihovim naslednikom, pred tem pa so na napravah ponovno aktivirale tovarniške nastavitve, ne da bi kakorkoli ogrožali nacionalne interese države, kot zdaj trdi Sova, navaja portal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!