Spletni kalkulator: izračunajte si draginjski dodatek za otroke

Slovenija 28. Okt 202213:34 0 komentarjev
draginjski kalkulator
Vlada RS

Na spletnih straneh vlade je zaživel spletni kalkulator za izračun draginjskega dodatka za otroke. Z njim si lahko družine, ki so upravičene do otroškega dodatka, izračunajo, v kolikšni višini jim pripada draginjski dodatek za otroka.

Vlada je, da bi v času draginje pomagala družina, upravičenim do otroškega dodatka, sprejela energetski in draginjski dodatek za otroke. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zdaj vzpostavili spletni kalkulator, kjer si lahko izračunate, kolikšen bo draginjski dodatek za otroke.

Družina bo morala za upravičenost do draginjskega dodatka za otroke imeti veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december 2022. Dodatek bo družina prejela za vse otroke v družini, za katere je upravičena do otroškega dodatka. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra, torej trikrat po 122,79 evra. Do draginjskega dodatka bodo upravičene tudi rejniške družine za otroke, stare do 18 let, so ob tem zapisali na vladi.

Ker se otroški dodatek izplačuje za nazaj, bo izplačilo draginjskega dodatka za otroke izvedeno v novembru in decembru 2022 ter januarju 2023, in sicer na isti dan kot otroški dodatek. Na ta dan bodo upravičene družine prejele dve ločeni nakazili, eno za otroški dodatek in eno za draginjski dodatek za otroka, so še dodali.

Z vlade so še sporočili, da bo družina draginjski dodatek prejemala za krajše obdobje, če bo do otroškega dodatka upravičena za krajše obdobje. Če se bo na primer otrok rodil meseca decembra in bo do otroškega dodatka upravičen od decembra, bo upravičen do draginjskega dodatka samo za december.

V spletnem kalkulatorju najprej izberite dohodkovni razred, pri čemer si lahko pomagate s spodnjo tabelo. V nadaljevanju nato vnesete število otrok do 18. leta in kliknite “izračunaj”.

Izplačilo bo avtomatično, kar pomeni, da vloge ni treba oddajati. Draginjski dodatek se tudi ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!