Slovenski junaki doma: “Ni še konec, čaka nas še Tokio”

N1 video 05. Jul 202115:37 > 17:11 0 komentarjev
Luka Dončić
Slovenske košarkarje je ob prihodu na Brnik pričakalo lepo število slovenskih navijačev. Foto: Uroš Skaza

Slovenska košarkarska reprezentanca, ki si je na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu v Litvi priborila prvi nastop na poletih olimpijskih igrah, se je vrnila v domovino. Na Brniku jih je slovenske junake pričakalo okoli 200 navdušenih navijačev.

Slovenske junake sprejela navdušena množica:

Murić: Ni še konec, čaka nas še Tokio

“Res je, malo smo morali počakati, imeli smo veliko nesreče s svetovnim prvenstvom, ko se nismo uvrstili,  zdaj se pravljica z leta 2017 nadaljuje, lepo je biti nazaj. Lepo je videti navijače. A ni še konec, čaka nas še Tokio, tudi tam bomo skušali, kaj narediti,” je ob prihodu dejal Edo Murić. “Dolgo smo čakali na ta trenutek, skupaj smo že toliko časa, da je res užitek igrati. Komaj smo čakali priprave, saj nismo le soigralci, smo kot velika družina, vsi dihamo drug za drugega. Prostora za egoizem ni, res je užitek biti del take ekipe,” je še dodal Murić.

Edo Murić:

Z Luko po najvišja mesta

“Vsak je dal svoj delež, mislim, da je bila tekma z Litvo zelo težka, zelo naporna, tako že dolgo nisem bil utrujen. Vrhunski rezultat, vrhunska zmaga,” je Murićeve besede dopolnil še Klemen Prepelič. “V Tokio vsekakor ne gremo z belo zastavo. Mi smo evropski prvaki. Premagati Litvo v gosteh ni mala stvar. Z Luko lahko posežemo po najvišjih mestih,” je dodal Prle.

Klemen Prepelič:

Sekulić: Najprej počitek, nato pa naprej

Pred naše kamere je stopil tudi selektor Aleksander Sekulić: “Gre za izjemen uspeh, ne samo za slovensko košarko, pač pa za celoten slovenski šport. Pred nami je naporen turnir, zato se moramo spočiti in malce odmisliti košarko. Moramo si napolniti baterije, mnogi igralci so direktno iz klubov prišli na priprave. Žrtvovali so svoj prosti čas, zaradi enega samega cilja, uvrstitve na olimpijske igre, kar nam je tudi uspelo. Počitek ne bo dolg, kmalu se bomo spet zbrali in pljunili v roke. Zagotovo smo lahko še boljši, lahko se še bolje uigramo.”

Aleksander Sekulić:

Gogi ostaja navijač

Čeprav so mnogi pomislili, da bi bila lahko olimpijska vstopnica dovolj velik magnet za povratek iz pokoja nekdanjega kapetana Gorana Dragića, je njegov brat Zoran to odločno zanikal: “Goran se je od reprezentance poslovil na najlepši način, njegovo odločitev poznate, bo pa za nas tako kot v Kaunasu navijal tudi v Tokiu. Lepo je bilo videti, da zate stiska pesti tudi zlati kapetan.”

Zoran Dragić:

Fotogalerija sprejema slovenskih junakov:

sprejem košarka sprejem košarka
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Košarkarji na Brniku Košarkarji na Brniku
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
Uroš Skaza
sprejem Brnik sprejem Brnik
Uroš Skaza
sprejem Brnik sprejem Brnik
Uroš Skaza

Blažič hvaležen navijačem

“Najprej smo se poveselili, naprej v garderobi, nato še v hotelu. Smo utrujeni od tekem, tudi od proslavljanja. Lepo je videti navijače, da so nas prišli pozdravit. Hvala jim, veseli smo. Pred nami je malo počitka, nato pa se začne misija Tokio. Obljubljamo tako Slovenijo, kot ste jo gledali v Kaunasu – 12 fantov, ki se bori druga za drugega in spoštuje med sabo. Vse to se vidi tudi na igrišču,” je nekaj misli ob prihodu na Brnik strnil tudi Jaka Blažič, ki je bil a 16 točkami proti Litvi tretji strelec Slovenije. Pred njim sta bila Luka Dončić z 31 točkami in Vlatko Čančar z 18.

Jaka Blažič:

Pravljica v Kaunasu

Kako so se uvrstili v Tokio? Slovenski košarkarji so se v skupinskem delu sklepnega kvalifikacijskega turnirja v Litvi naprej poigrali z Angolo, nato še s Poljsko. V polfinalu so  bili prepričljivo boljši tudi od Venezuele, za vstopnico pa so v polni dvorani Žalgirio ugnali še domačo Litvo s 96:85 in jim preprečili domačo veselico. Litve po letu 1992 prvič ne bo na olimpijskem turnirju.

Slovenija : Litva 96:85 (28:24, 52:52, 80:69)

Slovenija: Prepelič 7, Tobey 13, Blažič 16 (5:7), Dimec 2 (2:4), Dragić 9, Čančar 18 (2:2), Dončić 31 (4:5).

Litva: Kalnietis 14 (2:2), Sabonis 9 (1:2), Jokubaitis 3 (1:2), Valančiunas 14 (2:6), Bendzius 11 (1:2), Giedraitis 3, Dimša 3, Grigonis 10 (3:5), Lekavičius 4 (2:2), Butkevičius 14 (3:4).

Tokio 2020: Prvi nasprotnik Argentina

Moški košarkarski turnir v Tokiu se bo začel 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger, in bo potekal do 7. avgusta. Slovenska reprezentanca bo skupinski del odprla 26. julija ob 6.40 po slovenskem času igrala proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski in 1. avgusta ob 10.20 še proti Španiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!