Sprejet sklep o ustanovitvi strokovne skupine za ustavno-sodno področje

Slovenija 13. Feb 202415:52 0 komentarjev
slovenska ustava
Foto: Bor Slana/ BOBO

Ustavna komisija DZ je danes nadaljevala razpravo o predlogu za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave. Z desetimi glasovi za in petimi proti so izglasovali sklep o ustanovitvi strokovne skupine za ustavno-sodno področje.

Ustavna komisija DZ je danes nadaljevala razpravo o predlogu za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona. Na seji so z desetimi glasovi za in petimi proti izglasovali sklep o ustanovitvi strokovne skupine za ustavno-sodno področje, ki ga je predlagala podpredsednica komisije Lucija Tacer (Svoboda).

Vladni predlog za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona uvaja diskrecijsko pravico ustavnega sodišča pri izbiri zadev, ki jih bo obravnavalo. S predlogom bi seznam kvalificiranih predlagateljev, ki na ustavno sodišče lahko podajo zahtevo za presojo ustavnosti in jih sedaj določa zakon, zapisali v ustavo. Na ta seznam bi uvrstili tudi predsednico republike.

Čas za predloge do 27. februarja

Poslanske skupine imajo čas do 27. februarja, da predsedniku komisije Jožefu Horvatu (NSi) pošljejo predloge kandidatov za člane strokovne komisije.

“Vsaka poslanska skupina lahko predlaga enega kandidata za člana strokovne skupine izmed priznanih pravnih strokovnjakov s področja ustavnega sodstva,” je pojasnil Horvat in napovedal, da bodo o sestavi in nalogah komisije odločali na nadaljevanju seje.

Predlaganim spremembam sicer še vedno nasprotujejo v stranki SDS. Po mnenju poslanca SDS Branka Grimsa, ki se je danes edini prijavil k razpravi, so predlagane spremembe povsem nesprejemljive, saj gre pri tem za grobo kršitev načela varovanja človekovih pravic. Ustavno sodišče je dodal Grims, je najvišji varuh človekovih pravic. Če bo ustavno sodišče lahko samo odločalo o zadevah in pobudah, ki jih bo sprejelo v obravnavo, to dopušča prostor za politično opredeljevanje in presojo ter nekatere že vnaprej izključuje iz učinkovitega varovanja človekovih pravic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!