V DZ razprava o položaju poslank in poslancev po rojstvu otroka

Slovenija 06. Okt 202118:46 0 komentarjev
Nosečnica
PROFIMEDIA

Komisija DZ za poslovnik bo pobudo LMŠ za ureditev položaja poslank in poslancev ob odsotnosti zaradi materinskega, očetovskega in starševskega dopusta obravnavala v okviru obstoječe delovne skupine za pripravo sprememb poslovnika DZ. LMŠ sicer rešitev za te primere vidi v možnosti sodelovanja na sejah na daljavo.

Komisija za poslovnik je danes obravnavala pobudo LMŠ za spremembo poslovnika DZ za ureditev položaja poslank in poslancev ob odsotnosti zaradi materinskega, očetovskega in starševskega dopusta. Predlagali so, da bi rešitve o tem iskala posebna delovna skupina, a je komisija nazadnje podprla sklep, da bodo to storili v sklopu že obstoječe delovne skupine.

Poslanka LMŠ Tina Heferle je uvodoma spomnila, da so v luči epidemije covida-19 s spremembami poslovnika DZ že omogočili sodelovanje poslancev na sejah na daljavo, torej zunaj sedeža DZ. To lahko storijo v primeru hujše ali naravne nesreče. V praksi, ko so to možnost že večkrat izkoristili, se je po njenih besedah pokazalo, da bi se lahko to omogočilo tudi poslancem v nekaterih drugih opravičljivih primerih, denimo primeru koriščenja porodniškega dopusta.

Tako Heferle kot vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga, ki podpira predlog LMŠ, sta danes spomnili, da so glede ureditve položaja poslank v primeru porodniškega dopusta v zadnjih letih že večkrat razpravljali, a rešitve niso našli. Spomnili sta na stališče zakonodajno-pravne službe DZ, da je po ustavi izvrševanje poslanske funkcije izključno neposredno, in bi bilo treba v primeru nadomeščanja v omenjenih primerih verjetno spremeniti ustavo, zakon o poslancih in poslovnik DZ.

Predlog poslanca NSi v LMŠ in NeP označili za nezaslišan

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je predlagal, da položaj poslanke ali poslanca ob odsotnosti zaradi materinskega, očetovskega ali starševskega dopusta uredijo celoviteje in razmislijo o spremembi zakona o poslancih, po vzoru nadomeščanja poslanca v primeru nastopa ministrske funkcije. V tem primeru poslanca nadomesti tisti, ki je dosegel drugi najboljši rezultat na volitvah v volilni enoti. “Predlagam, da razmišljamo v tej smeri in da se mati oz. oče posvetita svojemu otroku v celoti,” je dodal Reberšek.

Ta izjava je sprožila ostre odzive, zlasti Tine Heferle in Sluge, ki sta poslancu NSi očitali seksizem in ocenili, da je to nezaslišano. Reberšek je odvrnil, da je le podal svoj predlog, poudaril pa je tudi zavzemanje NSi za družine.

Ostre odzive je sprožila tudi razprava poslanca SDS Borisa Doblekarja, ki se je med drugim vprašal, zakaj LMŠ to predlaga šele sedaj, ko je na porodniškem dopustu njihova poslanka Jerca Korče. Dejal je tudi, da pri pobudi LMŠ pogreša primerjave te ureditve v tujini. Heferle mu je odvrnila, da ne gre za formalen predlog za spremembo poslovnika, kjer se te primerjave predloži, pač pa pobudo za razpravo o tem. Te primerjave so bile sicer v preteklosti že izdelane.

Tudi poslanka SD Bojana Muršič je izpostavila, da so se s tem vprašanjem že veliko ukvarjali. Zdi se ji nekorektno, da nekateri niso pripravljeni pristopiti k tej pobudi, pomembni tako za moške kot za ženske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!