Sprememba pri ustanavljanju družb: fizičen obisk notarja ne bo več nujen

Slovenija 28. Jun 202315:06 0 komentarjev
Notar simbolična fotografija
Foto: PROFIMEDIA

Parlament je na glasovanju potrdil vladno novelo zakona o sodnem registru. Ta bo olajšala ustanovitev družb in podružnic tujih podjetij ter poenostavila vpis sprememb v sodni register. Po besedah državnega sekretarja Igorja Šoltesa strankam ne bo nujno treba fizično obiskovati notarja ali točk za podporo poslovnim subjektom.

Poslanci DZ so z 59 glasovi za in nobenim glasom proti sprejeli vladno novelo zakona o sodnem registru, ki zakon usklajuje z dvema evropskima direktivama. Novela, ki ji v največji opozicijski stranki ne nasprotujejo, bo olajšala ustanovitev družb in podružnic tujih podjetij ter poenostavila vpis sprememb v sodni register.

Po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa bo novela olajšala ustanovitev družb in podružnic tujih podjetij, tako, da strankam ne bo nujno treba fizično obiskovati notarja ali točk za podporo poslovnim subjektom, ampak bo ustanovitev eno osebne družbe z omejeno odgovornostjo v celoti mogoče opraviti prek spletne aplikacije.

Kot je v torek na seji DZ dodal Šoltes, je tak predlog ustanovitve možno vložiti že sedaj, ni pa mogoče prek spleta opraviti vseh korakov ustanovitve. Pri ustanavljanju drugih oblik družb bo še vedno ključen notar, ki bo lahko listine sestavil ali overil preko varne avdio video povezave s stranko ter nato v njenem imenu vložil predlog za vpis v sodni register, je dodal.

Po Šoltesovih pojasnilih novela prispeva k večji preglednosti delovanja gospodarskih subjektov na ravni Evropske unije, pa tudi k večji zaščiti pravnega prometa v slovenskem in evropskem poslovnem okolju. V sodni register se bodo vpisali tudi podatki o podružnicah, ki jih bodo slovenske kapitalske družbe ustanovile v drugih državah članicah EU in obratno. K večji preglednosti in varnosti bo prispevalo tudi vodenje dodatnih podatkov o fizičnih osebah, je dodal.

Podporo noveli so v torkovi razpravi na seji DZ napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah, v največji opozicijski stranki SDS pa, da ji ne bodo nasprotovali. Kot je poudaril poslanec SDS Zoran Mojškerc, gre za sistemski zakon, ki predvideva zmanjšanje birokracije in ki bo privabljal v Slovenijo prepotreben tuj kapital. Ob tem v SDS na vlado naslavljajo apel, da sprejme čim več zakonov, ki bodo Slovenijo postavili med razvite zahodnoevropske države z visokim deležem ekonomske svobode.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!