Sprememba v vrhu Slovenske vojske

Slovenija 03. Feb 202413:57 1 komentar
Uroš Paternus, Robert Glavaš, Franc Koračin
Vodstvo Slovenske vojske (z leve): nov namestnik načelnika generalštaba Uroš Paternus, načelnik generalštaba Robert Glavaš in namestnik v odhajanju Franc Koračin (Foto: Zvone Vrankar/SV)

Novi namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske je na slovesnosti v petek postal Uroš Paternus, ki je na položaju nasledil Franca Koračina.

Na slovesnosti, ki je potekala 2. februarja, je načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalpodpolkovnik Robert Glavaš, za svojega namestnika imenoval brigadirja Uroša Paternusa. Ta je od leta 2022 zasedal funkcijo namestnika poveljnika sil, so v sporočilu za javnost zapisali pri Slovenski vojski.

Paternus bo na položaju zamenjal brigadirja Franca Koračina, ki po treh desetletjih dela v vojski odhaja v pokoj. Paternusov dosedanji položaj bo zasedel polkovnik Igor Šepec.

Novi namestnik načelnika je leta 1996 zaključil šolo za častnike vojnih enot. Leto kasneje se je zaposlil v Slovenski vojski kot diplomirani obramboslovec. Leta 1998 je na usposabljanju v ZDA zaključil programa za pehotne častnike in rangerje. Tri leta kasneje je končal štabni tečaj, v letu 2005 pa še višještabno šolanje.

Leta 2010 je magistriral iz obramboslovja. Čez šest let je na ameriškem Army War Collegeu prejel tudi naziv magister strateških študij.

Uroš Paternus, Robert Glavaš, Franc Koračin
Vodstvo Slovenske vojske (z leve): novi namestnik načelnika generalštaba Uroš Paternus, načelnik generalštaba Robert Glavaš in namestnik v odhajanju Franc Koračin (Foto: Zvone Vrankar/SV)

V vojaški karieri je opravljal številne dolžnosti, sprva predvsem v odredu in enoti za specialno delovanje. Leta 2007 je postal poveljnik te enote. Leta 2018 je bil imenovan na položaj poveljnika 72. brigade in še isto leto na mesto načelnika sektorja za vojaške politike in strateško planiranje ter poveljnika 1. brigade. Leta 2020 je postal načelnik štaba Generalštaba Slovenske vojske.

Udeležil se je tudi mednarodnih misij. Leta 2004 je bil v okviru misije ISAF v Afganistanu najprej namestnik poveljnika kontingenta, nato pa še poveljnik. Leta 2019 je bil napoten na Kosovo v misijo KFOR. V čin brigadirja je bil povišan 15. maja 2020.

Paternus se je rodil leta 1973. Z družino živi v Ribnici, so še zapisali pri SV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje