Spremljevalka Pussy Riot, ki so jo pridržali v Ljubljani, na prostosti

Črna kronika 26. Maj 202218:01 > 27. Maj 2022 15:55 1 komentar

V četrtek zjutraj je bila v Ljubljani pridržana aktivistka in spremljevalka skupine Pussy Riot Aisoltan Niiazova. Kot je za N1 pojasnil njen zastopnik Rok Pograjc, je bila s strani Interpola namreč izdana mednarodna tiralica za kaznivo dejanje, ki naj bi ga domnevno storila v Turkmenistanu. Po nekaj urah zaslišanja na ljubljanskem okrožnem sodišču se je izkazalo, da je Niiazova za kaznivo dejanje, za katero je bila izdana tiralica, že bila obsojena in je kazen v celoti tudi prestala. Popoldan je bila zato izpuščena na prostost.

V Ljubljani so v četrtek zjutraj pridržali aktivistko in spremljevalko skupine Pussy Riot Aisoltan Niiazovo. Kot so na novinarski konferenci pred današnjim nastopom skupine v ljubljanski Gali Hali povedale članice skupine in njihov agent ter glasbeni producent Aleksander Čeparukin, so v hotel, kjer so nastanjeni, ob 7. zjutraj vstopili policisti in jo odpeljali neposredno iz njene sobe.

“Rekli so, da jo išče Interpol. Moja prijateljica je sicer iz Turkmenistana. Ne vem, koliko veste o Turkmenistanu, ampak je v bistvu Severna Koreja. V zapor greš lahko že, če si pobarvaš obrvi ali nohte,” je ponazorila članica skupine Marija Aljohina, ki je pred dvema tednoma v preobleki prebegnila iz Rusije.

Po nekaj urah zaslišanja na ljubljanskem okrožnem sodišču je bila aktivistka in spremljevalka skupine izpuščena na prostost. Kot je za N1 povedal njen zastopnik Rok Pograjc, je bila s strani Interpola res izdana mednarodna tiralica, in sicer za kaznivo dejanje, ki naj bi ga domnevno storila v Turkmenistanu. “Ob prijavi v nastanitev v Sloveniji je policija ugotovila, da je na Interpolovem seznamu iskanih oseb, zato je izvedla postopek pridržanja. Da bi sodišče odredilo kakšen omejevalni ukrep, je treba obdolženko najprej zaslišati in to je bilo tudi izvedeno,” je opisal odvetnik Pograjc.

Po njegovih besedah se je med zaslišanjem izkazalo, da je bila Niiazova za kaznivo dejanje, za katero je bila izdana mednarodna tiralica, že obsojena in je kazen že v celoti prestala. “Zato je sodišče ugotovilo, da ni nobenih pogojev za odreditev kakršnihkoli omejevalnih ukrepov. Vrnjen ji je bil potni list in je izpuščena na prostost,” je dejal. Kot pravi, se aktivistka zdaj prosto giba, ostaja pa vprašanje, ali je v Interpolovi bazi še vedno zabeležena kot iskana oseba oziroma kje se je zalomilo, da je na tem seznamu sploh pristala. “Omenjalo se je, da so bili politični pritiski s strani Turkmenistana, vendar težko špekuliram. Policija pa je le opravila svoje delo in ravnala v skladu z navodili, ki jih je imela, saj je bila obveščena, da je ta oseba zabeležena v Interpolovem sistemu kot iskana oseba,” je dodal.

“Po neljubem zapletu, ko je v zgodnjih jutranjih urah slovenska policija priprla prijateljico in sodelavko skupine Pussy Riot, vas obveščamo, da je bila ta pred kratkim izpuščena na prostost. V izogib morebitnim ugibanjem ali koncert sploh bo, vas z veseljem obveščamo, da koncert bo,” so popoldan sporočili tudi iz Društva Škuc, ki organizira nocojšnji koncert.

Z Generalne policijske uprave (GPU) so za N1 potrdili le, da so policisti danes prijeli tujo državljanko, ki je bila iskana zaradi mednarodne tiralice Turkmenistana, in jo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Z ministrstva za notranje zadeve so za N1 sporočili, da je slovenska policija ravnala “zakonito in v skladu s svojimi dolžnostmi ter povsem enako kot v primeru drugih prijetih oseb na podlagi mednarodnih tiralic”. “Policisti so po ugotovitvi identitete ter potrditvi, da gre za iskano osebo na podlagi veljavne mednarodne tiralice, v skladu s slovensko kazensko zakonodajo osebo privedli k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega sodišča, ki je prevzel nadaljnji postopek,” so pojasnili in dodali, da je Niiazova še vedno zabeležena v Interpolovi bazi iskanih oseb.

Preberite tudi intervju, ki smo ga pred koncertom opravili s članico Pussy Riot Olgo Borisovo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje