Sproščanje ukrepov: bo svetovalna skupina predlagala ukinitev pogoja PCT?

Koronavirus 14. Feb 202214:10 > 14:14 7 komentarjev
Ljubljana
PROFIMEDIA

Svetovalna skupina za covid-19 bo na večernem sestanku pretresala epidemiološke ukrepe, ki jih bo na jutrišnjem srečanju na Brdu pri Kranju predstavila tudi ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Čeprav še ni znano, kakšni ukrepi so na mizi, se je v preteklih dneh večkrat omenjalo ukinitev pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Vrh omikrona je, kot kaže trend števila okužb, mimo. Ker upada tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah, je pričakovati, da bo svetovalna skupina na današnjem sestanku pretresala možnosti za sproščanje epidemioloških ukrepov. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v preteklih dneh napovedala njihovo sproščanje, o tem, kdaj in kako se bodo sproščali in kateri ukrepi bodo morda še ostali veljavni, pa Logar ni pojasnila.

Po njenih besedah se svetovalna skupina nagiba k postopnemu sproščanju ukrepov, saj se lahko ob velikih premikih ob slabi precepljenosti razmere znova poslabšajo. Postopno sproščanje pa načeloma pomeni, da bi najprej sprostili ukrepe v tistih dejavnostih, kjer je najmanjše tveganje za poslabšanje epidemiološke slike, zato bi bilo lahko prvo sproščanje ukrepov v trgovinski dejavnosti.

Zaščitne maske bodo še naprej obvezne

Da je treba biti pri sproščanju ukrepov previden, saj različica omikron še kroži in je kužna, je v oddaji N1 STUDIO opozorila tudi Bojana Beović, infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Po njenem mnenju je smiselno sproščati ukrepe tam, kjer je tveganje za okužbo manjše in kjer se zbirajo ljudje, pri katerih ni pričakovati hujšega poteka bolezni. Tako bi lahko v trgovinah z manj obiskovalci po njenih navedbah ukinili pogoj PCT in obdržali zgolj obvezno nošenje zaščitnih mask. Pri večjih zbiranjih pa bi bilo smiselno, da se jih udeležujejo prebolevniki in cepljeni.

Pričakovati je, da bodo še naprej ostali ukrepi, kot so uporaba zaščitnih mask, ohranjanje varnostne razdalje in priporočilo za delo od doma.

O sproščanju in prilagoditvah epidemioloških ukrepov bodo po današnjem sestanku razpravljali tudi jutri na Brdu pri Kranju, kjer bosta poleg svetovalne skupine za covid-19 sodelovala tudi širša zdravstvena stroka in minister za zdravje Janez Poklukar. Minister je na obisku primorsko-notranjske regije prejšnji teden povedal, da je razprava potekala v smeri ukrepov, s katerih bomo prehajali iz epidemičnega nazaj v družbo, v kakršni smo živeli pred pandemijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje