Srbija dvignila raven pripravljenosti vojske na meji s Kosovom

Slovenija 26. Sep. 202114:20
Delite:
Srbska vojska
Foto: Laura Hasani/REUTERS

Srbija je danes dvignila raven pripravljenosti svoje vojske ob meji s Kosovom, enote pa je zjutraj obiskal obrambni minister Nebojša Stefanović. Beograd je Prištino obtožil izzivanja, ker je na obmejno območje namestila posebne policijske enote.

Napetosti med Srbijo in Kosovom so znova izbruhnile prejšnji teden, potem ko je Priština uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami.

Posebne enote kosovske policije so na severu Kosova v bližini dveh mejnih prehodov s Srbijo od ponedeljka, medtem ko več sto Srbov z vozili blokira dostop do njiju.

“Po provokacijah posebnih enot, ki so že en teden na severu Kosova, je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sklenil dvigniti stopnjo pripravljenosti dela enot srbske vojske in policije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo srbsko obrambno ministrstvo.

Srbska lovska letala so danes, podobno kot v soboto, znova preletavala območje, še poroča AFP.

Ministra Nebojšo Stefanovića je med obiskom območja danes spremljal poveljnik vojske, general Milan Mojsilović, zraven pa je bil tudi ruski veleposlanik v Beogradu.

Komentari

Vaš komentar