Srečanje Jankovića in Dodika: v Republiko Srbsko odpadki, nazaj elektrika?

Slovenija 14. Sep 202211:16 1 komentar
Janković in Dodik
Zajem zaslona/SNSD/TWITTER

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pred dnevi srečal s srbskim članom predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom, zaradi česar je bil deležen kritik. Župan je pojasnil, da se z Dodikom poznata že dvajset let, srečanje pa je bilo poslovne narave. Govorila sta o možnosti, da bi ljubljanske komunalne odpadke na sežig začasno vozili v BiH, dokler svoje sežigalnice ne bo dobila tudi Ljubljana.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je v začetku meseca v BiH srečal s srbskim članom predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom. Na posnetku, ki ga je na Twitterju objavila Dodikova stranka – Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), je Janković Dodiku zaželel, da bi zmagal na volitvah 2. oktobra.

Dodika, ki velja za precej kontroverznega in spornega politika, ki ne prispeva k miru v tej politično nestabilni državi, na oktobrskih volitvah v BiH ponovno kandidira za predsednika Republike Srbske. Jankovića medtem doma novembra čakajo lokalne volitve. Na videoposnetku, ki ga je objavila Dodikova stranka, se Dodik in Janković objameta in sestankujeta. “Prijateljstvo se pokaže takrat, ko je težko, razmere v v Evropi niso lahke,” je ob tem dejal Janković. 

Na torkovi novinarski konferenci, ki je potekala v ljubljanski mestni hiši, je Janković pojasnil podrobnosti obiska v BiH. Kot je povedal, se z Dodikom poznata že dvajset let, spoznal pa ga je, ko je bil ta še v opoziciji, sam pa je bil takrat predsednik uprave Mercatorja, ki je v BiH iskal zemljišče za nov trgovski center.

Ljubljanski župan je dejal, da se je z Dodikom pred dnevi srečal poslovno. Pogovarjala sta se o možnosti, da bi komunalne odpadke iz Ljubljane vozili v Termoelektrarno in toplarno Ugljevik v Bijeljini v Republiki Srbski. Tam bi odpadke oziroma t. i. RDF- gorivo mešali s premogom. Kot je dodal Janković, se o tej možnosti šele dogovarjajo, odgovor druge strani pa pričakujejo do konca oktobra. Bi bila pa cena sežiga po njegovih besedah pol nižja od tega, kar občina za sežig odpadkov plačuje zdaj, in nekoliko višja od tega, kolikor je občina pred štirimi leti plačevala za sežig na Dunaju.

Dodik in Janković sta govorila tudi o tem, da bi Mestna občina Ljubljana od termoelektrarne v Bijeljini odkupovala poceni elektriko. Kot je povedal župan, zaradi viška trenutno v elektrarni izvozijo kar 40 odstotkov elektrike. Janković si želi, da bi lahko mestna občina za svoja podjetja in zavode elektriko dobivala po “mnogo nižji ceni od borzne”.  Dodal je, da mestna občina za oskrbo svojih stavb porabi okoli 80 tisoč megavatnih ur elektrike.

Srečanje Jankovića in Dodika je v Sloveniji dvignilo kar nekaj prahu. Janković je v torek na očitke o srečanju odvrnil, da je bil Dodik tudi član delegacije iz BiH. Ta se je prejšnji teden na Brdu udeležila srečanja voditeljev držav, ki sodelujejo v pobudi Brdo-Brioni. “Moje stališče do vseh, ne samo te regije, je zelo jasno. Obsojam vsako nasilje, vsako morišče. Na Prešernovem trgu smo z muslimani ob 10. obletnici organizirali spomin na Srebrenico. Konec koncev je v času mojega županovanja zrasla džamija. Zadnji dokument o tej sodbi je bil v mestnem svetu sprejet brez glasu proti. Postal sem častni meščan Sarajeva. Nihče me ne bo prepričal, da bi kadarkoli spreminjal svoje mnenje. Kot čistokrvni mešanec verjamem, da živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti. Vzor za celo Evropo na tem področju je Ljubljana. Kar poglejte, kaj se dogaja s paradami ponosa po državah. Mi v Ljubljani parade ponosa praktično ne potrebujemo več, ker pri nas je to normalno življenje. Konec koncev smo edina mestna hiša v Evropi, v kateri smo dali prostore za restavracijo LGBT asociaciji, in zadnjih šest let izvrstno sodelujemo,” je dodal Janković.

Janković, ki je na zadnjih županskih volitvah leta 2018 s 60 odstotki glasov slavil že v prvem krogu, je to, da se bo znova potegoval za ljubljanskega župana, napovedal maja. Pri kandidaturi se mu, kot smo že pisali, obeta tudi podpora vladajoče stranke Gibanje Svoboda.

Premier in predsednik stranke Robert Golob je v prvi polovici avgusta dejal: “Ne bom zanikal, da sam vidim župana Zorana Jankovića kot tistega, ki je najprimernejši, da nadaljuje še en mandat na tem mestu, in da se sam nagibam k temu, da ga stranka podpre.” Ob tej sicer napovedal, da mora odločitev potrditi svet stranke.

In medtem ko se je premier Golob v Bruslju odločno zavzemal za podelitev statusa države kandidatke prav Bosni Hercegovini, je prav Milorad Dodik med tistimi politiki, ki evropsko smer BiH najbolj zavirajo, predvsem pa s svojimi ravnanji prispeva tudi k nestabilnosti že tako nestabilne Bosne in Hercegovine. Več v članku Janković in Dodik: s kom prijateljuje in koga podpira ljubljanski župan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje