Šestan z odredbo za dvig pripravljenosti in s pozivom: Očistite odpadno listje!

Slovenija 02. Nov 202310:40 > 13:01 2 komentarja

Slovenijo bodo zvečer in v noči na petek znova zajele obilne padavine z nevihtami, močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra, zato poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pristojne službe in prebivalce poziva, da z dvorišč in ulic očistijo odpadlo listje in s tem ob napovedanih nalivih preprečijo zamašitev odtočnih kanalov in lokalno poplavljanje. Napovedal je tudi podpis odredbe, prek katere bo začela veljati večja stopnja pripravljenosti.

“Čimveč, kar lahko, naredimo pred dogodkom,” je pred prihodom obilnega deževja pozval poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Opozoril je, da je pomembno, da se sčistijo odtoki, saj so Ljubljana in druga (urbana in neurbana) območja polna odpadlega listja.

Napovedal je dvig pripravljenosti za vsa območja, razen Prekmurja. Dvig pripravljenosti bo začel veljati s podpisom odredbe, o kateri so obveščene občine ter službe za zaščito, reševanje in pomoč. Po njegovih besedah je v pripravljenosti tudi “okrepljena četa” Slovenske vojske (čete šteje med 300 do 400 ljudi, okrepljena pa lahko tudi več).

Povedal je, da Rdeči križ na območju Baške grape postavlja nastanitev za vojake in gasilske enote iz Severne Primorske, ki so napotene tja, pa tudi za morebitne evakuirane prebivalce.

Šestan je pojasnil še, da so opozorila, ki jih izdajajo pristojne službe, namenjena izključno preprečevanju škode in morebitnih žrtev.

Bavec: Razmere so res izjemne

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je opozoril, da so “razmere res izjemne”. Zemljine so izjemno omočene tako rekoč po vsej Sloveniji. “Kljub temu da smo že nekoliko navajeni plazenja in tovrstnih pojavov, opozarjamo, da so razmere danes še dodatno zaostrene. Poleg območij, kjer bodo padavine najmočnejše, opozarjamo tudi na območja, ki so bila doslej že prizadeta – s poudarkom na Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in njihovem širšem obrobju, kjer zlahka pride do reaktivacije posameznih plazov.”

Podobno kot Šestan je tudi Bavec opozoril na pomen čiščenje odtokov (za odvodnjavanje posameznih plazov) in pomen pokrivanja plazov oziroma odlomnih robov s folijo, kjer je to mogoče.

Vremenoslovci od danes popoldne do petka zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Za severozahod države je Agencija RS za okolje (Arso) zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdala rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

“Od četrtka popoldne do petka zjutraj pričakujemo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter,” so pojasnili na Arsu.

Po njihovih napovedih se bo čez dan krepil južni do jugozahodni veter, ob morju jugo, ki bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje