Arso izdal rdeče opozorilo: vremenoslovci pojasnjujejo, kje bo najhuje

Slovenija 02. Nov 202309:50 > 12:37 7 komentarjev

Popoldne in zvečer bodo Slovenijo zajele padavine z nevihtami, močnimi nalivi in sunki vetra. Zaradi obilnega dežja je Agencija RS za okolje (Arso) za severozahodni del države izdala rdeče vremensko opozorilo, za preostale dele Slovenije pa oranžno. Danes zvečer in ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji.

Letošnjo jesen se pogosto pojavljajo cikloni. Nad južnim delom Britanskega otočja je v teh dneh tako nastalo novo zelo globoko ciklonsko območje. Kot je opozoril meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Branko Gregorčič, smo danes priča enemu najglobljih ciklonov v zadnjih desetletjih. Z njim povezana fronta se prek Francije hitro pomika proti Alpam in bo v noči na petek prešla tudi Slovenijo. 

Ob približevanju hladne fronte se bo popoldne nad Sredozemljem zelo okrepil južni do jugozahodni veter, z njim pa bo proti Alpam pritekal izrazito topel in vlažen zrak. “To bo prineslo hitro intenziviranje padavin predvsem v gorskih pregradah zahodne Slovenije. Ob morju bo zapihal močan jugo, sunki vetra lahko dosegajo od 70 do 100 kilometrov na uro v večernem času,” je na dopoldanski novinarski konferenci dodal Gregorčič. Zelo vetrovno pa bo tudi v gorah in ponekod v alpskih dolinah.

Pred nami viharna noč

Največjo količino padavin je sicer pričakovati na območju Julijskih Alp. Predvsem na širšem območju Posočja lahko pred pred fronto v zgolj šestih urah zapade več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter in potem še ob sami fronti. Akumulacija padavin bo največja na širšem območju Posočja, Bohinja in Gornjesavske doline.

Do petkovega jutra bo 24-urna količina padavin na severozahodu Slovenije predvidoma znašala od 120 do 240 litri na kvadratni meter, zato je agencija za okolje za severozahod Slovenije za popoldne, zvečer in ponoči izdala rdeče vremensko opozorilo, za preostale dele Slovenije pa oranžno. Zaradi pričakovanega intenzivnega vremenskega dogajanja so meteorologi razglasili visoko stopnjo vremenskih opozoril, ki pa jih bodo po regijah še sproti prilagajali.

Da je pred nami viharna noč z močnimi nalivi in sunki vetra, ki se bodo ponoči od zahoda širili proti vzhodu in v jutranjem času oslabeli ter ponekod prehodno tudi ponehali, so meteorologi že zjutraj opozorili na družbenem omrežju X.

Agencija za okolje
Foto: Agencija za okolje

Povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Opozorilo velja od danes popoldne, nevarnost za nastanek zemeljskih plazov pa bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta. Na geološkem zavodu so prebivalce zato opozorili, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Upoštevajo naj navodila civilne zaščite, še posebej, če je bila odrejena evakuacija. Podrobneje pa v članku z naslovom Šestan z odredbo za dvig pripravljenosti in s pozivom: Očistite odpadno listje!

Posebna vremenska napoved za Gorenjsko, Savinjsko in Koroško regijo

Na Arsu so zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdali posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije. Kot opozarjajo, bo občasno deževalo predvsem na Gorenjskem, popoldne in zvečer pa se bodo padavine krepile in razširile tudi nad Koroško in Savinjsko regijo.

Do večera bo na Gorenjskem padlo od 10 do 30, v Baški grapi okoli 70 litrov dežja na kvadratni meter, drugod manj. Do petka zjutraj bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter.

Stanje rek po Sloveniji

Danes zvečer in ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Reke v Posočju, na Idrijsko–Cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale. Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije ter ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem.

poplave
Foto: Agencija za okolje

Pretok Drave se bo na meji z Avstrijo od današnjega večera dalje postopno povečeval. V jutranjih urah se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. Drava lahko jutri popoldan poplavi tudi v večjem obsegu.

Hidrolog agencije za okolje Janez Polajnar je na dopoldanski novinarski konferenci opozoril, da nas ponoči in jutri čakajo jesenske poplave. Reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Po besedah direktorice Direkcije RS za vode Neže Kodre trenutno na vodotokih po vsej Sloveniji izvajajo izredne ukrepe. Na terenu pa je 212 ekip, ki čistijo, vzpostavljajo pretočnost vodotokov in popravljajo poškodbe na nasipih. Več o tem pa v članku z naslovom Voda bo naraščala zelo hitro: “Takrat rešujemo svoja življenja, ne več lastnine”.

Povečano plimovanje morja

Danes ponoči in jutri dopoldne bo gladina morja povišana. Ob nočni plimi med 21. in 4. uro lahko morje poplavi do višine 30 do 40 centimetrov. Morje bo ob tem času močno vzvalovano. “Močan jugo bo zelo narinil vodne gmote v severni del Jadrana in na slovensko obalo,” je poudaril Gregorčič.

Primerjave z avgustovsko ujmo

Meteorolog Arsa Branko Gregorčič je o primerjavi z avgustovsko ujmo dejal, da je dogodka težko primerjati, a da je temperatura sredozemskega morja, ki je bila avgusta med 28 in 29 stopinj Celzija, zdaj dobrih 20 stopinj Celzija in da nižja temperatura vzbuja optimizem. Po drugi strani pa bodo zračni tokovi nad Slovenijo danes močnejši, kot so bili avgusta, drugačna bo tudi smer višinskih vetrov.

“Zelo težko je pavšalno vnaprej primerjati oba dogodka. Ocenili smo, da so današnje pričakovane intenzivne, predvsem večerne in nočne padavine tako ogrožajoče, da smo izdali najvišjo stopnjo opozorila predvsem za severozahod, ob tem pa je negotovo, kako široko območje bodo padavine še zajele. “Nikakor pa ne bi podcenjevali današnjega dogodka,” je zaključil Gregorčič.

Padavine tudi jutri

Po burni noči se bodo padavine po napovedih meteorologov spet nekoliko okrepile jutri v drugi polovici dneva, a izrazitih nalivov zaradi ohladitve sicer ni pričakovati. Čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter.

Meja sneženja se bo v gorah spustila do nadmorske višine med 1.000 in 1.300 metri. Vremensko dogajanje se bo v soboto prehodno umirilo, a ne za dolgo. Novo zaostritev vremenskih razmer lahko predvidoma pričakujemo že v drugem delu noči na nedeljo. Padlo bo lahko še od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Baške grape lahko krajevno tudi okoli 100 litrov na kvadratni meter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje