STA in Ukom vendarle podpisala pogodbo

Slovenija 08. Nov 202113:14 > 18:01 2 komentarja
Slovenska tiskovna agencija (STA)
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija sta podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA za letošnje leto. Kot je v izjavi za medije povedal Urbanija, je s pogodbo opredeljeno, da STA dobi za letos 2,028 milijona evrov, kolikor predvideva njen poslovni načrt.

Ukom je danes, na zadnji dan 30-dnevnega roka, tudi poravnal avgustovski zahtevek za nadomestilo za opravljanje javne službe, so potrdili na agenciji. Tega je STA predložila Ukomu na podlagi junija uveljavljene uredbe in znaša okoli 141.000 evrov. Po poslovnem načrtu je sicer STA načrtovala mesečne prihodke države za javno službo v višini 169.000 evrov.

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je v izjavi dejal, da pogodba temelji na zakonu o STA, ki govori o tem, da mora STA objavljati povzetke novic o dogodkih v Sloveniji in svetu v slovenskem in angleškem jeziku, pripravljati mora tudi radijske novice, fotografije z najpomembnejših dogodkov ter v celoti vsebine o manjšinah in slovenski skupnosti v zamejstvu in po svetu.

“In kar je najpomembnejše, vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene, kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo STA zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravalo zakonska določila,” je dejal Urbanija.

V. d. direktorja STA Igor Kadunc je v izjavi dejal, da ga veseli, da jim je uspelo podpisati pogodbo, ki bo “omogočila normalno financiranje in s tem tudi dejavnost STA letos, pa tudi za prihodnje leto nam bo nekaj ostalo”. Obenem je opozoril, da je pred njimi še izziv, da stvari, ki so ostale nedorečene, še rešijo. Pri tem je izpostavil nejasnost zakonskih določb glede storitev fotoservisa. Obenem pa je ugotavljal, da bodo zdaj lahko te izzive naslovili v miru in pripravili ustrezen poslovni načrt za prihodnje leto.

“Podpis ni ne zmaga ne poraz”

“Mislim, da je v interesu vseh, da imamo dobro javno tiskovno agencijo, ki je podprta zaradi majhnosti trga tudi z javnim denarjem. Naloga ni končana, moramo najti rešitve za prihodnje leto v obojestransko zadovoljstvo,” je dejal Kadunc. “Ta podpis ni ne zmaga ne poraz nikogar. Je osnova, da lahko STA dobi vsa sredstva, ki so ji jih namenili poslanci DZ,” je Kadunc navedel v dodatni izjavi za STA. Poudaril je, da je bila od prvega dne njegovega dela, ko je pred dobrim tednom dni zasedel mesto v. d. direktorja agencije, razrešitev akutne problematike njegova prioriteta.

Igor Kadunc
Borut Živulović/BOBO

Ocenil je tudi, da so v minulih mesecih mnogi izkazovali interes, da bi STA delala nemoteno, “okoli tega je bilo mnogo razmišljanj, potez, ki so bile bolj ali manj posrečene”. “Predvsem se je želelo spremeniti koncept, po katerem je STA minula leta dobivala denar iz državnega proračuna kot podporo za opravljanje javne službe in delovanje na sicer zelo omejenem trgu. Koncept, ki ga je uveljavila vlada z uredbo o opravljanju javne službe STA, pa predvideva, da naj bi STA ta denar dobila za opravljane storitve. Ob tem pa se zdi, da za to ni povsem ustrezne zakonske osnove. Zato STA preverja ustreznost opredelitev iz uredbe,” je spomnil Kadunc.

Dodal je še, da je zaveza, ki jih je s podpisom pogodbe za letos sprejela STA, “niso takšne, da jih ne bi mogla izpolniti”. “Vse skupaj je seveda pomembno gledati v perspektivi. Če je STA danes pomembna, bo po mojem mnenju v prihodnosti še bolj. Da bo ta pričakovanja lahko izpolnila, jo čaka še veliko dela. Tudi mene, ki mi je zaupana čast, da jo vodim,” je še navedel Kadunc.

Pahor: STA opravlja nenadomestljivo poslanstvo v medijskem prostoru

Predsednik republike Borut Pahor pozdravlja ureditev financiranja Slovenske tiskovne agencije. Kot je ob tem zapisal na Twitterju, STA opravlja nenadomestljivo agencijsko poslanstvo v medijskem prostoru. Pahor je v minulih mesecih sicer večkrat izpostavil, da si želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA. Poleti pa je Slovenski tiskovni agenciji podelil državno odlikovanje red za zasluge. Agencija je odlikovanje prejela za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije, so odlikovanje utemeljili v uradu predsednika republike.

Zaposleni: Določene rešitve ostajajo sporne

Zaposleni na STA pozdravljajo današnjo sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe za preostala dva meseca leta in dogovor o načinu poravnave zapadlih obveznosti države do STA. Agencija bo tako prejela sredstva, ki ji pripadajo po dveh zakonih, so pojasnili.

Določene rešitve po njihovih besedah ostajajo sporne. Tako še vedno menijo, da bi lahko posredno vplivale na uredniško avtonomijo in poslabšale finančni položaj agencije, sploh če bi to pomenilo trajno spremembo poslovnega modela. Če se bodo spremembe izkazale za škodljive, bodo vztrajali pri ustreznih popravkih, ki jim bodo omogočili nemoteno in kakovostno delo, so zagotovili.

Slovenska tiskovna agencija
BOBO

Cena, ki jo je STA plačala za skoraj enoletno vladno izčrpavanje, pa je po njihovem opozorilu zelo visoka. “Zapustila nas je vrsta odličnih sodelavcev, agonija je ogrozila kakovost agencijskega servisa, ki ga zagotavljamo javnosti, ustavila številne razvojne projekte in nas ne nazadnje psihično izčrpala,” so navedli. Pričakujejo, da so tovrstni povsem nepotrebni pritiski na STA končani. Vsa svoja prizadevanja bodo še naprej vlagali v zagotavljanje kakovostnega in neodvisnega obveščanja ter ohranitev avtonomije STA, so še zapisali v sporočilu, ki so ga podpisali svet delavcev, uredniški kolegij, sindikat novinarjev in zastopstvo uredništva STA.

STA javno službo brez plačila opravlja že več kot 300 dni, kar jo je pripeljalo na rob stečaja. K neodvisnosti in ustreznemu financiranju javnih storitev je večkrat pozvala tudi Evropska komisija. Stečaju se ji je doslej sicer uspelo izogniti tudi s pomočjo prodaje treh terjatev in s pomočjo sredstev donacijske kampanje Društva novinarjev Slovenije Za obSTAnek. Zaradi negotovih razmer pa jo je v preteklih mesecih zapustilo precej zaposlenih.

Društvo novinarjev Slovenije: Lahko le upamo, da je agonija STA z današnjim podpisom končana

Ob današnjem podpisu pogodbe o opravljanju javne službe med STA in Ukomom so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije. “V Društvu novinarjev Slovenije lahko le upamo, da je agonija Slovenske tiskovne agencije (STA) z današnjim podpisom pogodbe končana. Ne glede na to ne moremo posebej slaviti, da se je vlada po 312 dneh izčrpavanja agencije končno odločila spoštovati zakonodajo in STA plačati opravljanje javne službe. Ne pozabimo, da se je Urad Vlade RS za komuniciranje (Ukom) v imenu vlade za to potezo odločil tik pred odločitvijo sodišča v tožbi STA za zapadle terjatve do države. S tem se je izognil nedvoumni presoji sodišča, ali je bila prekinitev financiranja neupravičena in nezakonita,” so zapisali v odzivu.

Kot so dodali, so v društvu v začetku meseca zagnali drugi krog kampanje #zaobSTAnek, v katerem se je skupaj z donacijami, nakazanimi na TRR društva od julija do oktobra, nabralo že več kot 100.000 evrov za pomoč STA. “Prepričani smo, da je tudi izjemen odziv v donacijski kampanji, s katerim je javnost jasno povedala, da agencijo potrebuje in podpira, pomenila dodaten pritisk na odločevalce, da vendarle znova vzpostavijo financiranje javne službe obveščanja. Zahvaljujemo se vsem, ki ste bili ponovno pripravljeni donirati za rešitev STA pred zlomom. Vsa zbrana sredstva bomo nakazali STA, ki bo sama presodila, kako jih bo porabila,” so poudarili.

V društvu novinarjev sicer izpostavljajo, da ne morejo natančneje komentirati dogovora med STA in Ukomom, ker njegove vsebine ne poznajo. “Poudarjamo, da je podlaga za podpis pogodbe lahko le zakon in ne vladna uredba. Po mnenju društva novinarjev in številnih pravnikov je namreč uredba nezakonita, v obrazložitvi zavrnitve začasne odredbe veljavnosti vladne uredbe pa je tudi vrhovno sodišče zapisalo, da za leto 2021 financiranje STA omogoča sedmi protikoronski zakon neposredno in brez podpisa pogodbe. Nesprejemljivo bi tudi bilo, da bi določila pogodbe drastično posegla v način vrednotenja, financiranja in uporabe servisa, ki ga STA ponuja. Več prosto dostopnih vsebin in storitev STA, kar zahteva vlada, bo imelo za posledico zmanjšanje komercialnih prihodkov. Razdiranje ravnotežja med javnimi in komercialnimi prihodki, ki je STA v preteklem desetletju omogočilo razvoj in končnim uporabnikom ponudilo izredno kakovosten javni servis, je zelo tvegano. Seveda, če želi STA ohraniti enako število zaposlenih in enako kakovost produkta. Prav tako financiranje po novo podpisani pogodbi ne sme biti pogojevano z mesečnim nadzorom Ukoma nad opravljanjem javne službe, ki ga zakon o STA ne predvideva. Takšen nadzor lahko pomeni grožnjo uredniški neodvisnosti STA. V društvu novinarjev zato z veliko zadržanostjo in previdnostjo spremljamo danes sprejeti dogovor. Težko je verjeti, da je vlada po letu neizprosnega izčrpavanja agencije kar naenkrat postala odgovorna in dobronamerna ustanoviteljica,” so dejali v odzivu.

Za konec so še dodali: “Kot so zapisali že sodelavci STA, pa je agencija že plačala visoko ceno tudi, če so vsi strahovi odveč. Razdrta je ekipa agencije in zavrt njen razvoj. Okrevanje bo dolgotrajno. Sodelavci so bili podvrženi neusmiljenim in zavržnim napadom na družbenih medijih in v izjavah politikov. Kot novinarji, še posebej agencijski, so plačali najvišjo možno ceno, sami so postali zgodba. Ne glede na nemogoče razmere njihova kredibilnost in profesionalnost nikoli ni bila pod vprašajem.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje