Sta Janša in Vučić zlorabila državne institucije za obračun z nasprotniki?

Slovenija 26. Jan 202313:58 > 14:15 19 komentarjev
Janez Janša in Aleksandar Vučić na strateškem forumu Bled
Janez Janša in Aleksandar Vučić na Strateškem forumu Bled (PROFIMEDIA)

Slovenske in srbske oblasti so si pred volitvami v obeh državah vzajemno pomagale pri iskanju podatkov o političnih nasprotnikih, je poročal spletni portal Necenzurirano. Po neuradnih informacijah je srbski urad za preprečevanje pranja denarja pridobil informacije o poslovanju podjetju Gen-I, ki ga je vodil sedanji slovenski premier Robert Golob, slovenski urad pa naj bi pridobil informacije o Vučićevih nasprotnikih Draganu Đilasu in Draganu Šolaku.

Pred volitvami, ki so bile tako v Sloveniji kot v Srbiji aprila lani, so si takratne slovenske in srbske oblasti vzajemno pomagale pri iskanju podatkov, s katerimi so želeli oblatiti nasprotnike, je poročal spletni portal Necenzurirano. Podatke naj bi pridobila urada za preprečevanje pranja denarja v obeh državah, kar vzbuja sum zlorabe državnih organov. Na Necenzurirano pišejo, da v zvezi s tem slovenski nacionalni preiskovalni urad zbira obvestila zaradi razlogov za sum storitve kaznivega dejanja.

Srbski urad naj bi po poročanju Necenzuriranega pridobil podatke o transakcijah srbskega hčerinskega podjetja slovenske energetske družbe Gen-I, ki jo je do jeseni 2021 vodil sedanji slovenski premier Robert Golob. Na aprilskih državnozborskih volitvah je Golobova stranka premagal stranko SDS, ki jo vodi prejšnji predsednik vlade Janez Janša.

Slovenski urad pa naj bi pridobil podatke o dveh nasprotnikih dolgoletnega srbskega predsednika Aleksandra Vučića. To sta nekdanji župan Beograda in predsednik opozicijske Stranke svobode in pravičnosti (SSP) Dragan Đilas ter Dragan Šolak, ustanovitelja in solastnika United Group, ki ima v Sloveniji v lasti telekomunikacijskega operaterja Telemach in spletni portal N1, je poročal Necenzurirano.

SDS zanimajo posli srbskega Gen-i

Na spletnem portalu pišejo, da sta urada pri tem sodelovala drug z drugim, glede na kronologijo dogodkov pa naj bi obstajala možnost, da je sodelovanje sprožil dogovor na najvišji ravni. Omenjajo, da je Vučić avgusta 2021 obiskal strateški forum na Bledu in se srečal z Janšo.

Na Necenzurirano poudarjajo, da podatke o transakcijah srbskega Gen-i objavljajo slovenski mediji, ki so blizu SDS. Že pred volitvami je Planet TV poročal o nakazilih srbskega Gen-I črnogorskemu podjetju MB Consulting v lasti Martina Berišaja, kosovskega veleposlanika na Hrvaškem. Te podatke je od finančnih organov v Črni gori pridobil srbski urad za preprečevanje pranja denarja, naročilo pa je prišlo iz Slovenije, piše Necenzurirano.

V SDS že dlje časa trdijo, da želijo ustanoviti parlamentarno preiskovalno komisijo o poslih Gen-i, a imajo sami tri poslance premalo. Zato so v največji opozicijski stranki kritični do nekdanje partnerice NSi.

V zadnjih dneh so predstavniki SDS in mediji, ki so naklonjeni tej stranki, spet pogosto govorili in poročali o teh transakcijah. Poslanec SDS Žan Mahnič je v torek v zvezi s tem predsedniku vlade postavil poslansko vprašanje. Kot že večkrat doslej je Golob v odzivu zatrdil, da se z Berišajem nikoli ni srečal, medtem ko se po njegovih besedah Berišaj in Janša “zelo dobro poznata”.

Necenzurirano piše, da slovenski urad za pranje denarja, ki ga je takrat vodil Damjan Žugelj, ni imel pristojnosti za dostop do informacij o nakazilih skupine Gen-i, ki jih od aprila lani razkrivajo slovenski mediji. Informacije naj bi v Slovenijo prišle prek srbskega urada, pojasnjuje portal.

Že več mesecev pred srečanjem Janše in Vučića na Bledu je direktor srbskega urada Željko Radovanović javno napovedal, da bodo podatke o Đilasu pridobili prek mednarodne mreže finančnih organov, je še poročal Necenzurirano.

Slovenski urad je po navedbah spletnega portala konec novembra 2021 odprl postopek proti Đilasu in je prek mednarodne izmenjave iskal podatke iz Švice, kjer ima Đilas podjetje Open International. Srbski mediji, ki so blizu Vučiću, so sicer že marca 2021 poročali o podjetju Open International in o nizozemskem podjetju Askanius, s katerim naj bi bil Đilas povezan. Askanius je imel po navedbah srbskih medijev 5,7 milijona evrov na računu na Mavriciju, a je Đilas to odločno zanikal in zatrdil, da gre za lažne novice.

Žugelj: Navedbe so zgrešene

“Te navedbe so v celoti zgrešene,” se je za N1 odzval Žugelj. “Celo kaznivo dejanje je, če se v javnosti za politične obračune uporabljajo zaupni mednarodni finančno obveščevalni podatki, do katerih niti policija niti tožilstvo niso pooblaščeni,” je zapisal.

Pojasnil je, da konkretnih preiskav ne more komentirati, da pa “med primeri ni nobene povezane”. Po njegovih besedah se slovenski urad pod njegovim vodstvom ni ukvarjal s “primerom Gen-i, ki se zdaj pojavlja v javnosti v zvezi s Kosovom”. “Pregon takšnih potencialnih kaznivih dejanj je v pristojnosti tujih držav. Po informacijah, ki so mi na razpolago iz medijev, so preiskave v teku v vsaj treh tujih državah,” je napisal.

Že decembra lani je Žugelj javnosti poslal daljšo izjavo. Pravi, da je urad v njegovem času informacije pridobival upravičeno in da sta urad in finančna uprava policistom naznanila sum “resnih in najtežjih oblik kaznivih dejanj na področju davčne zatajitve, pranja denarja, zlorab položaja, pravic in drugega, pri čemer smo sumili tudi vpletenost oseb iz različnih državnih institucij”. V izjavi je tudi posredno potrdil, da je urad preiskoval vsaj eno podjetje, katerega solastnik je Šolak.

Je slovenski urad “ribaril” za Vučića?

Vučiću naklonjeni srbski mediji sicer že dolgo časa trdijo, da Đilas in Šolak sodelujeta, ker naj bi želela zrušiti Vučića. Srbskega predsednika ti mediji prikazujejo kot velikega borca proti korupciji, mnogi pa trdijo, da so ti mediji Vučiću podrejeni in o njem poročajo pristransko. Med redkimi srbskimi mediji, ki so do srbskega predsednika kritični, je N1 in Vučić ne skriva nezadovoljstva nad njim.

Necenzurirano poroča, da je 7. novembra 2021 Vučić javno napovedal razkritje dokazov o tem, “koliko denarja sta Dragan Đilas in Dragan Šolak dala lobistom, ki so delali za kosovske Albance in zagovarjali bombardiranje, zdaj pa delajo na razbitju Republike srbske”. Isti dan je srbska spletna stran novatv.rs obtožila Đilasa in Šolaka, da sta ameriškim lobistom plačala 30 milijonov dolarjev za uvedbo sankcij proti Srbiji. Novatv.rs je mediji, naklonjen srbskim oblastem, z imenom pa najverjetneje namenoma posnema srbsko spletno stran Nova TV, ki je v lasti Šolakovega podjetja United Group.

Na Necenzurirano pišejo, da je slovenski urad novembra 2021 začel pridobivati podatke s Šolakovih bančnih računov ter z računov njegovih sodelavcev in poslovnih partnerjev nekaterih slovenskih podjetij, katerih lastnica je United group. Operacija naj bi zajemala več kot sto fizičnih in pravnih oseb, zato se na Necenzurirano sprašujejo, ali je šlo za sporno “ribarjenje podatkov”.

Žugelj pa odgovarja, da uradi za preprečevanje pranja denarja ne morejo nezakonito izvajati tako imenovanega “ribarjanja podatkov”, prav tako ne morejo nezakonito preiskovati, pregledovati ali obdelovati podatkov posameznikov, ker je vsak njihov vpogled že po domnevi zakona zakonit.

Dragan Šolak
United Media Group

Šolakov nakup TSMedie naj bi ustavil Janša osebno

Dragan Šolak je 33-odstotni lastnik nizozemskega podjetja United Group, ki ima v lasti več podjetij v Srbiji, Sloveniji in drugih evropskih državah. Med njimi so izdajatelji televizijskih programov in spletnih strani N1 ter Sportklub. Sportklub je bil nosilec pravic za predvajanje angleške nogometne lige v Srbiji, nato pa je pravice odkupil srbski državni telekomunikacijski operater Telekom Srbija. Plačal je kar 100 milijonov evrov na sezono ali petkrat več, kot je za te iste pravice plačeval Sportklub. Utemeljeno se sumi, da za nakupom teh pravic, ki služijo obračunu s Šolakom, stoji Vučić.

Tudi v Sloveniji je United Group lastnik in izdajatelj N1 in Sporkluba. United je leta 2017 skušal kupiti največjo komercialno televizijo pri nas, Pro Plus, a od agencije za varstvo konkurence (AVK) ni dobil zelene luči, zato je leta 2019 od prevzema odstopil. Potem je bil pripravljen plačati 10 milijonov evrov za Planet TV, a mu je Telekom Slovenija, kjer ima država večinski lastniški delež, v času vlade Marjana Šarca ni želel prodati. Leta 2020 je nato Telekom prodal Planet TV madžarski družbi TV2.

Predlani je želel United Group kupiti podjetje TSMedia, ki je bilo prav tako v Telekomovi lasti in izdaja spletni portal Siol.net. Čeprav je United za ta portal državnemu Telekomu ponudil kar pet milijonov evrov ali tri milijone evrov več kot drugi ponudnik, to je bila spet madžarska TV2, je Telekom Slovenije prodajo ustavil. Takratni predsednik uprave Telekoma Cvetko Seršen, ki je član SDS, je pojasnjeval, da so naknadno ugotovili, kako veliko priložnosti je na trgu za TSMedio. Po naših neuradnih informacijah pa je bil takratni premier Janša tisti, ki je osebno odločil, da se prodaja TSMedie ustavi oziroma da United Siola ne sme kupiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje