Tonin o Golobovem odhodu iz Gen-I: Kar govori Janša, ne drži

Slovenija 16. Jan 202319:03 17 komentarjev
Matej Tonin
N1 / Denis Sadiković

Kakšno taktiko bo v letu napovedanih reform, ko je v Golobovi vladi pričakovati še več napetosti, ubrala opozicija? Ali zaradi stanja v zdravstvu in nekaterih potencialnih afer sledijo interpelacije in preiskovalne komisije, ali pa bo opozicijska Nova Slovenija vladi pomagala? Je pripravljena celo vskočiti v koalicijo, če bi se s Socialnimi demokrati in Levico kaj zalomilo? Kaj je v ozadju zadnjih napetosti med NSi in SDS in kaj menijo o načrtih Anžeta Logarja, bi z njim lažje sodelovali kot z Janezom Janšo? O tem v N1 STUDIO s predsednikom NSi Matejem Toninom.

Nova Slovenija po napovedi predsednika stranke Mateja Tonina koalicijskim reformam ne bo nasprotovala samo zato, ker je v opoziciji. Najbolj žgoče področje, kjer je reforma najbolj nujna, je po oceni Tonina zdravstvo. V stranki so se dogovorili, da bodo pripravili svoj predlog rešitev, saj ima NSi na tem področju izdelan program.

A iskanje skupne rešitve s koalicijo bi znalo biti težavno, saj ima NSi na zdravstvo povsem nasproten pogled kot koalicijska Levica. “V nekaterih točkah je naš predlog podoben temu, kar počne minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če bo želel podporo in pomoč, jo NSi lahko ponudi,” je v oddaji N1 STUDIO dejal Tonin. Ocenil je še, da sam minister ni največja težava zdravstva, in dodal, da se o njegovi interpelaciji v opoziciji še niso pogovarjali.

Tonin je napovedal tudi podporo vsem rešitvam, ki bi prinašale bolj predvidljivo poslovno okolje. Kot največje razočaranje te vlade je ocenil socialistično smer ekonomske politike. “Levici je uspelo prodreti z nekaterimi norimi socialističnimi idejami,” je dejal ter izpostavil digitalno spremljanje prisotnosti na delovnem mestu in povečanje davčnih bremen. Spomnil je tudi na odkrite spopade nekaterih predstavnikov Gibanja Svoboda z uspešnimi slovenskimi podjetniki.

O kadrih iz kvote NSi, ki so na svojih položajih ostali po menjavi vlade, se po Toninovih besedah niso z nikomer dogovarjali. “Trudili smo se, da smo predlagali čim bolj strokovne in kompetentne ljudi,” je dodal Tonin.

“Torej Robert Golob očitno ni zameril, da ni dobil novega mandata na čelu Gen-I na izrecno zahtevo vaše stranke in vašega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca – tako pravi takratni premier Janez Janša?” je vprašal voditelj Miha Orešnik. “Kar je rekel Janša, ne drži,” je odvrnil Tonin in ob tem spomnil na eno izmed oddaj Tarča na Televiziji Slovenija, v kateri je tudi Golob rekel, da Vrtovec z njegovo menjavo nima nič.

Možnosti vstopa v Golobovo koalicijo in vlado Tonin ne vidi, vsaj glede na trenutno ekonomsko politiko. Vodstvo stranke pa je podprlo tudi usmeritev, da NSi v vlado, ki bi jo vodil Janša, ne gre več. Če se pred volitvami pogovarjamo o samo eni osebi, se ne moremo pogovarjati o konceptih, je dejal Tonin. Bi lažje sodelovali z Anžetom Logarjem? “Da, z njim nimamo težav,” je odgovoril Tonin.

Odnosi med NSi in SDS sicer ostajajo napeti. SDS NSi javno poziva, naj prispeva podpise za preiskovalno komisijo o Golobovem delovanju v Gen-I. NSi pa odgovarja, da naj najprej imenuje člane komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jim pripadajo. Zakaj nobena stran tu ni pripravljena popustiti? “To je edini vzvod, ki ga imamo do SDS,” je dejal Tonin. “Če popustimo pri tem, lahko vsak z nami dela, kar želi,” je dodal.

Na očitek, da je NSi v prejšnji vladi popuščala SDS, je Tonin odvrnil, da popuščanja ni bilo. Glede neplačevanja STA in neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev je odvrnil, da se “s pepelom posuje, saj sta bili to dve nesmiselni stvari prejšnje vlade”. “Na te stvari smo opozarjali na vladi, res pa o tem nismo govorili na pločniku pred vlado,” je rekel.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje