STA z javnimi sredstvi ne zmore pokriti vseh stroškov

Slovenija 18. Jan 202418:26 3 komentarji
STA
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc je na predstavitvi poročila za leto 2022 opozoril, da javno financiranje agencije ne zadošča za pokrivanje vseh stroškov. Javna sredstva predstavljajo približno polovico vseh prihodkov agencije, drugo polovico pa agencija ustvari s tržno dejavnostjo, pretežno od naročnin medijev.

Odbor DZ za kulturo se je danes seznanil s poročilom Slovenske tiskovne agencije (STA) za leto 2022. Direktor STA Igor Kadunc je pri tem opozoril, da javno financiranje STA ne zadošča za pokrivanje vseh stroškov, ki jih ima pri opravljanju javne službe. Za leti 2023 in 2024 so sicer od urada vlade za komuniciranje (Ukom) dobili nekaj več sredstev.

STA v skladu z zakonom o STA namreč opravlja javno službo obveščanja javnosti, za katero je upravičena do sredstev iz državnega proračuna. Ta sredstva predstavljajo približno polovico vseh prihodkov agencije, drugo polovico pa agencija ustvari s tržno dejavnostjo, pretežno od naročnin medijev.

Poslovni prihodki agencije so leta 2022 skupno znašali malenkost manj kot 4,4 milijona evrov. Stroški dela so bili nekaj pod 3,5 milijona evrov, stroški storitev pa približno 885.700 evrov. Poslovno leto so končali z manjšo izgubo v višini 16.584 evrov.

Prihodki STA za opravljanje javne službe so bili leta 2022 za nekaj več kot 71.000 evrov višji od dobrih dveh milijonov evrov, predvidenih v pogodbi za opravljanje javne službe za leto 2022 med STA in Ukomom. Vzrok je bilo nakazilo po sodni poravnavi glede nekaterih nepriznanih plačil. Ukom je namreč plačilo za besedila radijskih novic iz leta 2021, prilagojena za objavo v radijskem mediju, zavračal, ker je od STA pričakoval tudi prilagajanje avdio posnetkov.

STA in urad sta se potem sporazumno dogovorila glede radijskih novic brez avdio posnetka, zaradi česar je agencija dobila omenjeno zaostalo plačilo v višini nekaj nad 71.000 evrov.

STA svojo ponudbo še razširila

Direktor Kadunc je spomnil, da je agencija leta 2022 svojo ponudbo storitev dopolnila z video servisom in s spletno stranjo The Slovenia Times. S slednjo širšo tujo javnost obveščajo o dogodkih v Sloveniji.

Medtem pričakujejo ugotovitve računskega sodišča, ki je že pred več kot dvema letoma začelo revizijo o pravilnosti ravnanj posameznih deležnikov, tako same STA kot Ukoma in ministrstva za kulturo.

Za agencijo je bilo v letu 2022 na prvem mestu nadaljevanje urejanja odnosov z Ukomom. Tako so v začetku leta 2022 našli rešitve za vsa odprta vprašanja in prišli do kompromisa, sprejemljivega za obe strani. Na agenciji kot ključno izpostavljajo, da so cene za posamezne elemente pri izračunu nadomestila prvič določili na osnovi analize stroškovne cene posamezne novice.

Ministrstvo za kulturo po besedah državnega sekretarja Marka Rusjana ugotavlja, da je predstavljeno poročilo pripravljeno v skladu z zakonom o STA.

Igor Kadunc
Foto: Egon Parteli/N1

Žibrat: V tujini delamo sramoto s šibitvijo javnih medijev

V razpravi je poslanka Svobode Sara Žibrat poudarila, da STA zagotavlja novice o tem, kaj se dogaja v Sloveniji, tudi v tujini. “Zaskrbljujoče – če ne sramotno – je, da si v tujini delamo sramoto s šibitvijo javnih medijev, ko se prerekamo o nekaj fotografijah, da bi prihranili nekaj tisoč evrov. Na koncu pa se izkaže, da moramo teh nekaj tisoč evrov pokriti, ker s finančnim izčrpavanjem javnega servisa povzročamo denimo kadrovsko stisko,” je izpostavila.

Andreja Rajbenšu iz Svobode je izrazila zadovoljstvo, da je aktualna vlada omogočila STA normalno delo. Delo STA je po njenem mnenju v času lažnih novic in različnih diskreditacij zelo pomembno. Med drugim je pohvalila njen projekt Ne/Ja, razbijalka mitov. Projekt je namenjen preverjanju dejstev in razbijanju mitov o družbeno pomembnih temah. Hkrati želi seznanjati in osveščati javnost, zakaj so projekti preverjanja dejstev v dobi, ko so dezinformacije in zavajajoče vsebine del medijske realnosti, pomembni.

Po besedah Andreja Hoivika iz SDS pa je STA nacionalnega pomena. Po mnenju SDS je “prepotrebna za objektivizacijo in pluralizacijo medijskega prostora in za informiranje tako komercialnih medijskih hiš kot tudi Radiotelevizije Slovenija”, je povedal. Pohvalil je direktorja Kadunca tako za njegov prispevek pri ureditvi razmer na STA kot tudi za njegovo nadaljnje delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje