Stanovanje nekdanje SFRJ v Trstu predali Srbiji in Severni Makedoniji

Slovenija 22. Dec 202115:20 0 komentarjev
stanovanje sfrj
Stavba v Trstu, v kateri je stanovanje nekdanje SFRJ. (Google street view)

Države naslednice so se dogovorile, da stanovanje nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Trstu dodelijo Severni Makedoniji in Srbiji, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Stanovanje je bilo sicer od razpada nekdanje države v posesti Slovenije, v zadnjih letih pa ga je uporabljal Dijaški dom Srečko Kosovel v Trstu.

S tem so države naslednice razdelile vse diplomatske nepremičnine nekdanje skupne države v regiji Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), so sporočili z zunanjega ministrstva.

V zaključni fazi naj bi bila tudi zadnja od skupaj petih prodaj nepremičnin nekdanje SFRJ v Tokiu, Bonnu, Bernu in New Yorku. Medtem ko sta Slovenija in Srbija že potrdili, da sta pripravljeni na podpis kupoprodajne pogodbe za skupno prodajo Hiše misije nekdanje SFRJ v New Yorku, ostale tri države naslednice še niso izpeljale notranjih procedur za pridobitev formalnega soglasja svojih vlad.

Hiša misije je, kot smo že poročali, največji dragulj med vključenimi nepremičninami. Gre za mestno hišo na Peti aveniji, eni najbolj znamenitih ulic, neposredno ob Centralnem parku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!