Staršem otrok, ki se ne želijo samotestirati, ne pripada nadomestilo

Slovenija 12. Nov 202115:07 > 15:28 5 komentarjev
PROFIMEDIA

Pri starših, ki se bodo odločili, da se njihov otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo posledično šolal na daljavo, ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Če bo starš želel ostati z otrokom doma, se bo zato moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.

Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v takšnih primerih ni mogoče slediti razlagi, da je pri delavcu višja sila povzročila obveznost varstva otroka, kot jo predvideva zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva.

Ni namreč podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih, pojasnjujejo na ministrstvu. Šolanje na daljavo zaradi odločitve staršev o netestiranju otroka s hitrimi testi za samotestiranje namreč ni “zunanji dogodek, nepričakovan dogodek ali dogodek, ki se mu ni mogoče izogniti ali ga odvrniti”. Nezmožnost institucionalnega varstva je v takšnem primeru posledica odločitve staršev in ne višje sile zaradi zunanje objektivne okoliščine, so pojasnili.

Obvezno samotestiranje na koronavirus, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo. S spremembo odloka, ki jo je sprejela v četrtek, pa bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje