Starši z bolnimi otroki nujno pediatrično pomoč obiskujejo tudi, ko ta ne deluje

Slovenija 16. Jan 202312:34

Pediatrično nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Ljubljana Center zadnje čase vse več staršev z bolnimi otroki obiskuje tudi zunaj delovnega časa. Vodja pediatrične nujne pomoči Tatjana Grmek Martinjaš je opozorila, da so takšni obiski izjemno moteči in ne omogočajo varne obravnave drugih pacientov. Starše je prosila, naj podnevi obiščejo otrokovega izbranega pediatra oziroma enoto, v kateri bi morali zagotoviti nadomeščanje v primeru njegove odsotnosti.

V ambulanti pediatrične nujne medicinske pomoči (PNMP) Zdravstvenega doma Ljubljana Center v zadnjem času opažajo večje število pacientov, ki PNMP obiščejo tudi, ko ta ne deluje. Kot je opozorila vodja pediatrične nujne medicinske pomoči Tatjana Grmek Martinjaš, nujna medicinska pomoč deluje med tednom od 19. do 7. ure, med vikendom in prazniki pa ves dan.

“Vendar je zdravstveni dom na Metelkovi postal sinonim za obisk PNMP kadarkoli,” je v izjavi za javnost povedala Grmek Martinjaš. Ambulanto namreč starši z bolnimi otroki obiščejo tudi med tednom podnevi, ko ta ne deluje. Vodja PNMP je pojasnila, da prihodi v tem času osebje spravljajo v hudo stisko. “Sestra se s temi bolniki vseeno ukvarja. Zapustiti mora svojo ambulanto in opraviti triažo. Če je pacient prepoznan kot nujen, ga mi vseeno pregledamo, čeprav ima zdravnika drugod,” je posledice dnevnih prihodov opisala Grmek Martinjaš. Kot je dodala, so takšni obiski zelo moteči in ne omogočajo varne obravnave pacientov.

Pediatrično nujno medicinsko pomoč v ZD Ljubljana Center, ko ta ne deluje, obiščejo bolniki iz okoliških krajev in drugih enot ZD Ljubljana ter otroci, ki imajo svoje zdravnike pri koncesionarjih. “Njihov zdravnik dela popoldne, starši pa menijo, da potrebuje otrok pregled že dopoldne, zato pridejo sem,” je primer opisala Grmek Martinjaš. PNMP zunaj delovnega časa obiščejo tudi tujci in turisti z bolnimi otroki.

Staršem, ki menijo, da mora njihov otrok nujno do zdravnika tudi zunaj delovnega časa izbranega pediatra, vodja PNMP svetuje, da v enoti, kjer imajo izbranega zdravnika, obiščejo dispanzerja. “Če ima otrok zdravnika za Bežigradom, ki je tam delal zjutraj, se morajo tudi popoldne oglasiti tam,” je svetovala Grmek Martinjaš. Ob tem je dodala, da bodo v ambulanti PNMP za otroke brez osebnega zdravnika in tujce poskrbeli tudi zunaj delovnega časa.

Opozorila je, da je kar 80 odstotkov obiskov v PNMP nenujnih in bi lahko počakali. Starše poziva, da pred prihodom v ambulanto tja najprej pokličejo, saj jim bo medicinska sestra dala napotke. “Če je linija zasedena, naj starši vztrajajo. Klicev je namreč ogromno, sestre pa moramo vmes delati tudi druge stvari,” je pri tem opozorila medicinska sestra Erika Verbič.

Največ obiskov zaradi prehladnih viroz

Večina obiskov v PNMP je po besedah Tatjane Grmek Martinjaš posledica prehladnih viroz. Predvsem pri predšolskih otrocih so opazili veliko angin, poleg tega pa je bilo v decembru tudi veliko adenoviroz in streptokoknih okužb, med katere poleg angine sodi še škrlatinka. “Običajno se je vrh teh obolenj pojavil januarja in do sredine februarja. Letos pa smo povečano število obiskov zaznali že decembra,” je dejala vodja PNMP.

Pričakujejo tudi vrhunec pojava gripe pri otrocih, a upajo, da ta ne bo tako hud kot januarja 2020. Trenutno število obiskov zaradi respiratornih obolenj je primerljivo s preteklimi zimami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.