Stavka osebnih asistentov: ministrstvo jih vidi kot “žrtev dolgotrajne oskrbe”

Slovenija 23. Maj 202312:11 0 komentarjev
N1

Sindikat osebne asistence je "zaradi vse težjih in skoraj že nevzdržnih razmer" za 25. maj napovedal stavko. Njihove zahteve so zadostno financiranje dejavnosti, ki bi zagotavljalo primeren obseg dopustov in višino dodatkov, sprejetje standardov in normativov ter sklenitev kolektivne pogodbe za osebno asistenco. Kot je povedal zastopnik Sindikata osebne asistence Nenad H. Vitorović, se bodo še naprej zavzemali za "vrnitev osebne asistence tja, kamor sodi, v javni sektor".

Zastopnik Sindikata osebne asistence (SOA) Nenad H. Vitorović je na novinarski konferenci pred stavko, napovedano za 25. maj, dejal, da se je stanje na področju osebne asistence začelo letos naglo slabšati, čeprav težave trajajo dlje. Kot je pojasnil, so se nastavki današnje situacije začeli lani z novelo pravilnika o osebni asistenci, ki je odpravila napotitve na obstoječo kolektivno pogodbo iz dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oziroma na kolektivno pogodbo za javni sektor.

Dopust je ostal nedorečen, dodatki pa so po Vitorovićevih besedah absurdno nizki. “Lani je bil poskus, da bi dopust zreducirali na minimum. Ko smo spomnili na zavezo z naših pogajanj, so izvajalci osebne asistence prejeli drugačno navodilo, da ravnajo tako, kot so bili zavezani še pod kolektivno pogodbo,” je dejal.

Težava je v pomanjkljivem financiranju, tako Vitorović, in dodal, da je cena ura storitve pod aktualno vlado absolutno prenizka. “Ta kozmetična povišanja so nezadostna in zaposlovalci nam odpravljajo obsege dopustov, znižujejo dodatke, to pa je šele začetek. Pomanjkljivo financiranje se bo namreč nadaljevalo. Zato je bila stavka nujna,” je poudaril.

Cena ure storitve, ki jo za izvajanje osebne asistence nameni ministrstvo, je 15 evrov. Iz tega izvajalec pokrije tako plačo osebnega asistenta, dopust, stroške, bolniške, navsezadnje tudi stroške obratovanja. Da bi lahko zagotavljali obseg in kakovost storitev ter pravice asistentov na ravni pred inflacijo in draginjo, bi morala biti cena ure storitve po oceni Vitorovića vsaj 16,64 evra.

Stavko so napovedali že sredi aprila, da bi se lahko uporabniki njihovih storitev pripravili in za 25. maj poiskali nadomeščanje za stavkajoče. “Vse naše kolegice in kolege bi povabil, da se pridružijo stavki in se udeležijo protesta pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki bo ob 11.05 na dan stavke,” je povedal zastopnik SOA.

Prejšnji teden so na ministrstvu imeli sestanek, ki je bil po Vitorovićevih besedah koristen, a strinjanja razen v točki ali dveh ni bilo. “Nobene obljube ministrstva glede zadostnega financiranja dejavnosti ni bilo,” je dodal. Prav tako niso dobili nobenih zagotovil o plačilu stavke, je dodal.

Nenad Vitorović in Mirsad Begić
N1

Po oceni zastopnika SOA je največja težava osebne asistence to, da je “outsourcana” v zasebni sektor, pa tudi to, da je za sprejetje zakona o osebni asistenci “bila ključna zelo skromna ocena finančne projekcije”. Dotaknil se je tudi zakona o dolgotrajni oskrbi, za katerega po oceni Vitorovića takrat ni bilo politične volje zaradi pričakovanih velikih stroškov.

“Še naprej se bomo zavzemali za eno radikalnejših korekcij, in sicer za vrnitev osebne asistence tja, kamor sodi – v javni sektor,” je še povedal Vitorović.

Mirsad Begić, predsednik Svobodnega sindikata Slovenije, je dodal, da osebno asistenco že dolgo vidijo kot “nekakšnega kanarčka, ki kliče po dolgotrajni oskrbi”. Na pogovorih prejšnji teden so na to opozorili tudi ministrstvo, odgovor pa je bil, da niso talec, temveč žrtev dolgotrajne oskrbe.

“Osebna asistenca je zagotavljanje družbenih potreb za skupino ljudi, ki jih druge storitve socialne države težko zagotavljajo ali pa temu sploh niso namenjene,” je še dodal Begić.

Odziv ministrstva za delo

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so se odzvali na besede sindikata in napovedano stavko. “Zavedamo se izzivov na področju osebne asistence. Problematiko finančne podhranjenosti zavodov nameravamo nasloviti takoj po pripravi novele zakona o osebni asistenci. V zvezi s standardi in normativi pa smo s predstavniki sindikata dogovorjeni, da nam najprej predstavijo njihove predloge sprememb standardov in normativov, nato se bomo o tem pogovorili,” je pristojno ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

“Ministrstvo je sindikatu tudi izrazilo podporo glede sklenitve kolektivne pogodbe na področju osebne asistence, vendar je pred tem potreben dogovor, kdo bo njihov socialni partner na delodajalski strani. Izvajalci osebne asistence morajo namreč pred tem ustanoviti delodajalsko združenje, k čemur jih spodbujamo na ministrstvu,” so dodali.

Kot so še zapisali, se je prejšnji teden pristojni minister Luka Mesec sestal s predstavniki sindikata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!