Ste opazili drugačne semaforje v Ljubljani?

Slovenija 21. Apr 202210:22 > 14:23 2 komentarja

Novembra bo v Ljubljani potekalo žensko evropsko prvenstvo v rokometu. V ta namen je Mestna občina Ljubljana na štirih križiščih v bližini Centra Stožice postavila semaforje z ženskimi podobami za pešce.

V Ljubljani so na 28 semaforjev, ki so namenjeni pešcem, namestili žensko silhueto. Ti semaforji stojijo na štirih lokacijah v bližini dvorane Stožice. S tem je želela ljubljanska občina obeležiti največji ženski športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije – žensko evropsko prvenstvo v rokometu.

Leta 2019 spremenjeni pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah omogoča, da je lahko na semaforjih za pešce poleg moške tudi ženska silhueta. Poleg tega je lahko na semaforju prikazana tudi kombinacija obojega.

N1

Prvi semafor z žensko podobo je v Sloveniji 8. marca 2019 zasvetil v Kranju, kjer so tako obeležili mednarodni dan žena. Spremembe pravilnika, ki omogoča moške in ženske podobe na semaforjih, je leta 2019 napovedala takratna ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Njena napoved je v delu javnosti sprožila številne burne odzive.

Ženske podobe na semaforjih že leta uporabljajo v številnih evropskih državah. Na Dunaju pa so pred Evrovizijo leta 2015 na semaforjih namesto zelenega in rdečega možiclja zasvetili tudi heteroseksualni in homoseksualni pari. Ker je bila novost med meščani dobro sprejeta, so se mestne oblasti odločile, da bodo te semaforje ohranile.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje