Štefančič na shodu RTVS: “Na vsak način nas hočejo zamenjati, ker imamo prav”

Slovenija 20. Jun 202220:44 > 21:16 8 komentarjev

Zaposleni na RTV Slovenija so se ob 19. uri, ko je navadno na sporedu osrednja dnevna informativna oddaja Dnevnik, zbrali na Trgu republike. Tam so pred zbrano množico spregovorili o dogajanju na tem javnem zavodu – tudi o psihičnem, verbalnem nasilju oziroma pritiskih na zaposlene –, pomenu RTV in svojem (sindikalnem) boju.

Po popoldanski novinarski konferenci so stavkajoči zaposleni v večernih urah izpred stavbe Radiotelevizije Slovenija (RTVS) krenili proti Trgu republike. Tam so spregovorili o svojih stavkovnih zahtevah in pomenu javne RTVS.

Novinarka in predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora Helena Milinković je zbrane sodelavce in javnost nagovorila na začetku shoda. Dejala je, da so novinarji RTV “danes doživeli najhujšo obliko posega v novinarsko delo – cenzuro”. Po njenih besedah jim “direktor in odgovorna urednica ne zaupata”, veš čas so diskvalificirani, pri čemer današnji ponedeljek ni izjema. “Ugrabila sta stavko, ki je pravica državljanov, s tem, ko nista dovolila, da bi novinarji izvedli informativni program, ki je bil predviden,” je povedala. Spomnimo, vodstvo RTV Slovenije se je zaradi stavke odločilo poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve pa na pet minut. Oddaja Tednik je bila odpovedana.

Po besedah Milinković se na RTVS dogaja “psihično, verbalno nasilje,” ki so ga bili zaposleni deležni tudi danes, ko se je načrtoval stavkovni dan. “Borimo se za pravice in dostojanstvo vseh zaposlenih. Polovičarskih sporazumov ne bomo podpisovali. Naša prva in glavna zahteva je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija,” je poudarila Milinković. Pri tem je kot primer odvzete avtonomije navedla današnjo odpoved oddaje Tednik. Omenila je tudi pritiske na zaposlene, na to, da se je delalo sezname morebitnih stavkajočih. A, kot je dejala, bodo vztrajali. “Živimo za eno stvar – profesionalno in etično novinarstvo.”

“Stavka: Najtežja odločitev v profesionalnem življenju”

Spregovorila je tudi predstavnica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Ksenija Horvat. “Odločitev za stavko je najtežja v mojem profesionalnem življenju,” je povedala Horvat, pri čemer je dejala, da novinarji “hodimo v službo zase, delamo pa za javnost.” Le zaposleni na RTVS po njenem vedo, kako je delati tam ob vseh menjavah oblasti. Med drugim je obžalovala izgubo zunanjepolitične oddaje Globus, ki bi bila še posebej pomembna v času vojne v Ukrajini. “Tukaj smo, tukaj stojimo zase, za novinarstvo, za naš poklic, a tudi za vse tiste, ki nas gledate, berete, poslušate,” je dejala in poudarila, da si želijo rešiti, kar se rešiti da.

Na shodu je beseda tekla tudi o pomenu dopisništev – vodstvo RTVS si nekatera namreč želi ukiniti.

Stavka novinarjev RTV Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO
Stavka novinarjev RTV Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO
Stavka novinarjev RTV Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO
Stavka novinarjev RTV Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO
Stavka novinarjev RTV Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO

Nekdanji dopisnik RTVS Uroš Lipušček, ki je med drugim poročal s Kitajske, je spregovoril o tem, kako pomembni so dopisniki, katerih poročanje sega onkraj velikih, vplivnih tiskovnih agencij, kot sta Reuters in AP. “RTV ni samo informativni medij, ampak je predvsem najpomembnejša slovenska kulturna ustanova, ki jo moramo za vsako ceno ohraniti,” je sicer poudaril v svojem nagovoru.

“… ker imamo prav”

Spregovoril je tudi dolgoletni voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič. “Še vedno nas je več. In več nas je, ker imamo prav. Ukinili so Studio City, ker imamo prav. Za nami hočejo zabrisati vse sledi, ker imamo prav,” je med drugim dejal in poudaril tudi, da vodstvo “nadzoruje in kaznuje, ker imamo prav.” “Ovirajo to stavko, ker imamo prav. Na vsak način nas hočejo zamenjati, ker imamo prav. Še publiko, kot bi rekel Brecht, želijo razpustiti, in si izbrati novo, ker imamo prav,” je dodal. Kritičen je bil do nove oddaje Panorama, ki je po njegovem “kronski dokaz, da imamo prav, oni pa se motijo.”

Trg republike
Denis Sadiković/N1

Podporo zaposlenim na RTVS so na Trgu republike med drugim izrazili hrvaška novinarka Maja Sever, predsednica Sindikata hrvaških novinarjev in Evropske zveze novinarjev, predsednik Hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko, košarkar Ivo Daneu, nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič, igralec in režiser Metod Pevec, literarna zgodovinarka in antropologinja Svetlana Slapšak ter redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Miran Zupanič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje