Steklarna Rogaška: Sadra na koroških poljih ni naša, a jo bomo odstranili

Slovenija 13. Mar 202414:52 0 komentarjev
Sadra na koroških poljih
Sadra na koroških poljih (Foto: Policijska uprava Celje)

Steklarna Rogaška zanika izvor sadre pri njih, kljub pritožbi jo bo odstranila. "Dejansko stanje v odločbi ni bilo pravilno ugotovljeno, saj odložena sadra ne izvira iz Steklarne Rogaška, kar je bilo ugotovljeno v drugem inšpekcijskem postopku, ki je tudi že pravnomočno zaključen," so pisno navedli v Steklarni Rogaška.

Iz Steklarne Rogaška so danes sporočili, da so se na odločbo Inšpektorata RS za okolje in energijo, ki je podjetju naložil odstranitev kupov sadre s Koroške, pritožili, saj se z vsebino odločitve ne strinjajo.

Navajajo, da je bilo v drugem inšpekcijskem postopku ugotovljeno, da sadra ne izvira iz Steklarne Rogaška. Kljub temu jo bodo odstranili.

Inšpektorat RS za okolje in energijo je v ugotovitvenem postopku zaključil, da je Steklarna Rogaška izvirni povzročitelj sadre, ki je bila pred okoli dvema letoma odložena na kmetijska zemljišča na Koroškem. Steklarni Rogaška je zato z januarja letos izdano odločbo naložil, da mora do 10. aprila letos s štirih lokacij na Koroškem odstraniti skupno 358 kubičnih metrov odpadne sadre in predložiti dokazila o obdelavi, so v torek pojasnili na inšpektoratu.

Steklarna Rogaška, ki je v lasti finske skupine Fiskars, se je na odločbo pritožila, saj se z vsebino odločitve ne strinja. “Dejansko stanje v odločbi ni bilo pravilno ugotovljeno, saj odložena sadra ne izvira iz Steklarne Rogaška, kar je bilo ugotovljeno v drugem inšpekcijskem postopku, ki je tudi že pravnomočno zaključen,” so pisno navedli v Steklarni Rogaška. Za kateri inšpekcijski postopek gre, niso navedli.

Ob tem so zapisali, da Steklarna Rogaška vedno deluje v skladu z okoljsko zakonodajo, zato bodo spoštovali mandat in odstranili sadro s polj, čeprav pritožbeni postopki do 10. aprila letos še ne bodo končani.

“Ne komentiramo ravnanj naše dobavne verige, vendar v celoti spoštujemo vsa okoljska in druga varnostna vprašanja in pričakujemo enako od naših partnerjev,” so še navedli v podjetju. Na vprašanja o tem, koliko prevzemnikov sicer iz podjetja odvaža sadro in kam jo odvažajo na obdelavo, pa niso odgovorili.

Sadra na koroških poljih
Sadra na koroških poljih (Foto: Policijska uprava Celje)

Poudarili so še, da Steklarna Rogaška svojo dejavnost opravlja odgovorno, da se poslužuje ukrepov za zmanjšanje in preprečevanje obremenjevanja okolja in v svojo dejavnost uvaja za okolje manj škodljive postopke in tehnologije.

Nekateri koroški kmetje so v prepričanju, da gre za apno, s katerim sicer izboljšujejo kakovost kmetijskih zemljišč, s težkimi kovinami obremenjeno sadro pred dvema letoma po svojih zemljiščih tudi že raztrosili. Z zadevo se je tako ukvarjalo več inšpektoratov, med drugim kmetijski, in pa tudi nekaj drugih institucij.

Kriminalisti Policijske uprave Celje so preiskavo v zvezi s tem zaključili lani poleti, ko so sporočili, da so na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podali kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja zoper pet fizičnih in dve pravni osebi.

Na slovenjgraškem tožilstvu so v zvezi s tem danes navedli, da bo državnotožilska odločitev v tej zadevi sprejeta v kratkem, vsekakor do konca marca letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!