Štempljali so se na UKC, delali pa so drugje

Koronavirus 11. Avg 202106:04 17 komentarjev
Janez Poklukar, UKC Ljubljana, Klinični center
Borut Živulović /BOBO

Notranji nadzor UKC Ljubljana je ugotovil, da so se zdravniki evidentirali za delo na ortopedski kliniki, čeprav so v resnici delali drugod. Izrekli so jim opozorilo pred odpovedjo pogodbe, vračila neupravičeno izplačanih dodatkov pa še niso zahtevali.

Notranji nadzor ljubljanskega kliničnega centra (UKC Ljubljana) je ugotovil, da so javni uslužbenci v času, ko so bili registrirani na delovnem mestu na ortopedski kliniki UKC Ljubljana, opravljali delo pri drugem delodajalcu, so nam sporočili z inšpektorata za javni sektor. Nekateri javni uslužbenci so za čas, ko niso delali, prejeli tako imenovane koronske dodatke. Do teh so bili upravičeni nekateri delavci, ki so bili med epidemijo izpostavljeni tveganju za zdravje oziroma so bili zelo obremenjeni.

Devetim zdravnikom izrekli opozorilo

Nepravilnosti pri evidentiranju na ortopedski kliniki je lani razkrila oddaja Tarča na TV Slovenija. Dogajalo naj bi se celo, da so zdravniki službene kartice dali vratarju oziroma varnostniku in da jih je evidentiral on. Ta varnostnik, ki je bil zaposlen pri zunanjem izvajalcu, ne dela več na ljubljanskem kliničnem centru.

Zdravnikom je vodstvo UKC Ljubljana izreklo opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Neupravičeno evidentiranje delovnega časa je bilo ugotovljeno pri 12 javnih uslužbencih, opozorilo pred odpovedjo pa jih je dobilo devet, so nam sporočili z inšpektorata. UKC do zdaj ni zahteval povračila neupravičeno izplačanih dodatkov, so še dodali.

Jih ni mogoče odpustiti?

Nekateri zdravniki naj bi ugovarjali, da nadzor ni bil dovolj natančen, smo izvedeli neuradno. Nadzor naj bi UKC Ljubljana izvedel tako, da so poiskali zdravnike, ki so imeli evidentiran prihod v službo, niso pa s svojimi karticami odpirali vrat na poti do svojega delovnega mesta. Vendar so nekateri zdravniki trdili, da so takrat delali na covidnem oddelku in ne na svojih delovnih mestih. Za dostop do covidnega oddelka pa ni bilo treba skozi vrata, ki se odpirajo s karticami, naj bi se branili ti zdravniki.

Po naših neuradnih informacijah se je vodstvo največje slovenske bolnišnice pri sankcioniranju nepravilnosti znašlo pred dilemo. Čeprav naj bi se zavedeli, da so lahko takšna dejanja zaposlenih razlog za krivdno odpoved delovnega razmerja, se zavedajo tudi, da bi bilo ob tolikšnih odpovedi zelo težko organizirati delo na kliniki.

Jože Golobič
Žiga Živulovič jr./Bobo

Niso evidentirali izhodov za delo drugod

V času kršitev je UKC Ljubljana vodil Janez Poklukar, predstojnik ortopedske klinike pa je bil Oskar Zupanc. Na začetku letošnjega leta je Poklukar postal minister za zdravje, vodenje bolnišnice pa je prevzel Jože Golobič (na fotografiji desno), ki je bil do takrat predsednik sveta zavoda. Zupanca je januarja letos zamenjal Vane Antolič, a je kmalu odstopil, ker je bil obsojen zaradi sprejemanja daril v odmevni korupcijski aferi. Trenutno kliniko vodi Karin Schara.

Z inšpektorata so nam sporočili še, da zdravniki na ortopedski kliniki očitno tudi niso evidentirali vmesnih izhodov, ko so znotraj delovnega časa odšli na delo k drugemu delodajalcu. “Obstaja zelo velika verjetnost, da je prihajalo do zlorab evidentiranja delovnega časa,” so ocenili na inšpektoratu, ki ga vodi Lidija Apohal Vučkovič.

UKC mora izvesti poračun

Inšpektorica za javni sektor, ki je izvedla nadzor na ortopedski kliniki, je sklenila, da je treba na osnovi vseh podatkov, ki jih ima UKC, ugotoviti, v katerih primerih in v kakšnem obsegu javni uslužbenci niso opravljali dela na ortopedski kliniki. Golobiču je odredila, da to ugotovi za obdobje od marca lani do marca letos. Zahtevala je tudi, da vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana izvede tudi poračun neupravičeno izplačanih dodatkov.

Z UKC Ljubljana na naša vprašanja še niso odgovorili.

Nadzor na ortopedski kliniki je izvedel tudi inšpektorat za delo, vendar ni ugotovil nepravilnosti pri evidentiranju delovnega časa, zato je nadzor ustavil. “Glede domnevnega ‘goljufanja’ pri beleženju prisotnosti na delu dodajamo, da pri tem ne gre za kršitev določb predpisov, ki jih nadziramo inšpektorati, zato zoper delavce v tem primeru nismo mogli ukrepati,” so nam pojasnili na inšpektoratu za delo. Sankcionirajo lahko na primer delodajalce, ki evidenc o delu sploh ne vodijo, nepravilnosti, ki jih je na ortopedski kliniki ugotovil notranji nadzor, pa ne.

Se pa s tem ukvarjajo ljubljanski kriminalisti, ki preverjajo obstoj sumov kaznivih dejanj, so poročale Slovenske novice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje