Vodja konzularne službe Šter: V Ukrajini še okoli pet slovenskih državljanov

Slovenija 03. Mar 202211:00 > 11:00 1 komentar
Andrej Šter
Borut Živulović/BOBO

V Ukrajini verjetno ostaja še okoli pet ali celo manj slovenskih državljanov, je ocenil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Domneva, da gre za Slovence, ki morda ne morejo potovati zaradi obstreljevanja oziroma drugih razlogov ali pa so se odločili, da bodo ostali v Ukrajini.

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je dodal, da je v Ukrajino v zadnjih dneh verjetno tudi odšlo še nekaj slovenskih državljanov, med drugim novinarji.

Še vedno se najdejo tudi osebe, ki prosijo za pomoč konzularno službo, vendar je ta zelo omejena. Tako lahko večinoma nudijo le informacije o poteh do meje, je pojasnil. Medtem ko v Kijevu ni več slovenskih diplomatov, konzularno poslovanje veleposlaništva pa je ustavljeno, ostajata tam aktivna dežurna telefonska številka in elektronski naslov. Sicer pa lahko slovenski državljani najbolj aktualne informacije dobijo na konzularni službi v Ljubljani, je dodal.

Zunanje ministrstvo sicer še vedno odsvetuje potovanja v Ukrajino. Tistim slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, pa svetujejo, da poskrbijo za varno vrnitev. Vsem, ki se nahajajo v Ukrajini oziroma.tja potujejo, pa zaradi lažje in učinkovitejše konzularne pomoči še svetujejo, da izpolnijo spletni obrazec obveščanje o potovanju, ki je dosegljiv tukaj. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje