Številne spletne strani državne uprave bile nedostopne, težave za državljane

Slovenija 30. Nov 202310:26 > 14:25 6 komentarjev

Številne spletne strani ministrstev in strani, ki so namenjene državljanom, so bile dopoldne nekaj časa nedostopne. Izpad sistema se je zgodil tudi na upravnih enotah, zato stranke v tistem času niso mogle opraviti nobene storitve. Težave pri delu so imeli uslužbenci državne uprave, ki delajo od doma. Po prvih ocenah ni šlo za kibernetski napad. Po približno pol ure so spletna mesta spet začela delovati. Popoldne so po nekaj urah vzpostavili tudi stran eDavki.

Številna spletna mesta državnih ustanov dopoldne dobre pol ure niso delovala, kar je vplivalo na delo državne uprave in zaposlenih. Nedostopne so bile spletne strani nekaterih ministrstev, pa tudi strani, ki so namenjene državljanom, na primer zemljiška knjiga in E-uprava. Onemogočeno je bilo tudi delo tistih javnih uslužbencev, ki delajo od doma.

“Danes zjutraj, okoli 9. ure, je na državnem komunikacijskem omrežju prišlo HKOM prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in tudi telefonov. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje omrežja HKOM. Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in tudi sodišč že nekaj časa delujejo nemoteno. O razlogih za zastoj delovanja sistema poteka temeljita preiskava. Po do zdaj znanih informacijah ni šlo za varnostni incident, torej ni šlo za kibernetski vdor,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Državljanom in sodelavcem v državni upravi se je opravičila za nevšečnosti.

Da ni šlo za varnostni incident, temveč za tehnične težave, je pojasnil tudi prvi mož nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič. Omenjene tehnične težave odpravljajo na pristojnem ministrstvu za digitalno preobrazbo, pri tem sodeluje tudi zavod Arnes, je še pojasnil Božič.

Furs podaljšal rok za obračune za DDV

Večina spletnih strani je bila nedostopnih dobre pol ure, okoli 14. ure pa je začela delovati tudi spletna stran eDavki. Na Finančni upravi RS (Furs) ob tem pravijo, da bodo zaradi nedelovanja sistema obračune za DDV, oddane jutri, upoštevali za pravočasne. Pri tem pa zavezance pozivajo, naj izjave ne označujejo kot “samoprijavo”. “Obveznosti za plačilo DDV pa je še vedno treba poravnati danes,” so dodali.

Izpad sistema tudi na upravnih enotah

Danes dopoldan sicer prav tako niso delovale spletne strani upravnih enot, uslužbenci pa so imeli težave pri svojem delu. Na Upravni enoti Ljubljana so za N1 povedali, da jim niso delovali spletna stran, telefoni in sistem Krpan, ki ga uporabljajo pri delu s strankami. Ljudje na upravni enoti v tem času niso mogli opraviti nobene storitve, zato so si zaposleni zapisali njihove telefonske številke, da jih bodo naročili na drug termin. Od okoli 11. ure sistem spet deluje normalno, je pa na upravni enoti zaradi izpada sistema nekaj gneče.

Zaradi izpada komunikacijskega omrežja državnih organov prav tako ni bila dostopna radarska slika padavin.

Zaradi tehničnih težav je bila več ur nedosegljiva telefonska številka 114 klicnega centra za informacije po poplavah, je potrdil vodja klicnega centra Andrej Šter. Nedosegljivi so bili med 8. in 9. uro ter med 9.10 in 11.10. V tem času je na center poklicalo več deset ljudi, ki so iskali informacije po poplavah, a v centru niso mogli odgovoriti na klice. Šter je zagotovil, da bodo vse poklicali nazaj. Bo pa to verjetno trajalo nekaj časa, saj je zaradi nedelovanja sistema nastal zaostanek. Telefonska številka 114 je sedaj znova dosegljiva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje