Število katolikov po svetu raste. Najbolj v Afriki, kjer živi petina vseh

Slovenija 05. Mar 202316:01 komentar
Katoliki v Afriki
PROFIMEDIA

Podatki cerkvenega statističnega letopisa kažejo, da se je v letu 2021 število katolikov po svetu povečalo za dober odstotek. Največje povečanje so zabeležili v Afriki.

Število katolikov po svetu se je v letu 2021 povečalo za 1,3 odstotka na približno 1,378 milijarde, je danes na podlagi cerkvenega statističnega letopisa poročal uradni portal Vatican News. Število katolikov je najbolj naraslo na afriški celini, sledita Severna in Južna Amerika ter Azija.

Medtem ko se je število katoličanov v Afriki povečalo za več kot tri odstotke, kar je največ med vsemi celinami, je v Evropi ostalo približno enako. V Severni in Južni Ameriki ter v Aziji se je število povečalo za približno en odstotek.

Rast katoliške cerkve v Afriki

Katoliška cerkev v Afriki tako še naprej raste. V letih 2020 in 2021 je v Afriki živelo več kot 19 odstotkov vseh katoličanov na svetu, skoraj toliko kot v Evropi. Na ameriški celini je v tem obdobju živelo 48 odstotkov svetovnega katoliškega prebivalstva.

Medtem ko je število vernikov po svetu naraslo, pa se je število duhovnikov zmanjšalo za 0,39 odstotka in znaša 462.388.

Število katoličanov v Nemčiji se je zmanjšalo kar za 2,47 odstotka, predvsem zaradi nenehnih škandalov zaradi spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Približno 360.000 registriranih vernikov je v tej državi izstopilo iz Cerkve, kar je več kot kdaj koli prej.

Po podatkih cerkvenega statističnega letopisa – Annuarium Statisticum Ecclesiae – so katoličani leta 2020 predstavljali 17,67 odstotkov svetovnega prebivalstva. Največja katoliška država na svetu je Brazilija s 180 milijoni katoličanov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.