Poklukar: Priporočila za praznične sejme in prireditve se še pripravljajo

Slovenija 25. Nov 202115:13 > 18:13 5 komentarjev
Ljubljana, lučke
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar je po seji vladi predstavil novosti glede novele zakona o zdravniški službi. Spremembe bodo pripomogle k boljšemu delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema, predvsem na primarni ravni, je dejal Poklukar. Predstavil je poenostavljen postopek za zaposlovanje zdravnikov iz tujine. Vlada sicer na današnji seji ni spremenila oz. zaostrila ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil nekaj novosti iz predloga novele zakona o zdravniški službi, ki ga je na seji sprejela vlada. Dejal je, da so sprejeli kar nekaj pomembnih odločitev, ki bodo pripomogle k boljšemu delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema, predvsem na primarni ravni.

“Vlada je zaradi poenostavitve postopkov za zaposlitev zdravnikov iz tujine, poenostavila postopke. Zdravniki iz tujine bodo izpit slovenskega jezika opravili na zbornici,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar in dodal, da bo nivo znanja C1, posebna pozornost pa bo pri vsebini strokovne terminologije. To je po njegovih besedah ključno za razumevanje in sodelovanje zdravnika z ostalim timom, ob tem pa tudi z bolnikom in njegovimi bližnjimi.

Uvedli bi novo osnovno licenco zdravnika

Novela predlaga tudi novo, t. i. osnovno licenco zdravnika. Ta bi se po ministrovih besedah zdravniku po opravljenem strokovnem izpitu podelila po uradni dolžnosti z namenom takojšnje vključitve zdravnikov v samostojno opravljanje zdravniške službe.

Na podlagi tega instituta bi lahko zdravnik samostojno opravljal zdravniško službo na strokovnem področju, za katerega je pridobil licenco, z dodatnimi usposabljanji in izobraževanji pa bo imel možnost pridobiti tudi certifikat o osvojenih posebnih znanjih na določenem drugem strokovnem področju, s tem pa pravico tudi na tem samostojno opravljati zdravniško službo.

Predlog vladne novele se dotika urejanja dela po opravljenem strokovnem izpitu. Tisti, ki so ga opravili in še niso pridobili specializacije, bi prve tri mesece izbirnega dela sekundariata opravili na področju družinske oz. urgentne medicine. “S tem bodo vsi prihodnji zdravniki dobili vpogled v delo na področju družinske medicine in o primarnem zdravstvenem varstvu ter se tako lažje odločali za delo na tem področju,” je prepričan minister Poklukar.

Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Strokovna skupina ni predlagala večjih sprememb

Danes sta se stesali vlada in strokovna skupina za covid-19, kjer so pretresali morebitne nove ukrepe glede koronavirusa. “Epidemiološko stanje ostaja skrajno resno. Bolnišnice se še vedno polnijo,” je o stanju v državi povedal Poklukar.

Poklukar je dodal, da se pripravljajo skupna priporočila glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov. Priporočila bodo pripravili na ministrstvu za gospodarstvo.

“Ko bo s strani ministrstva za gospodarstvo znana končna oblika teh predlogov, vas bomo s tem tudi seznanili,” je napovedal Poklukar. Na vprašanje, če lahko ljudje napovedana priporočila razumejo kot potrditev, da bodo prireditve v prazničnem času dovoljene, je Poklukar pojasnil, da je epidemiološka situacija v Sloveniji skrajno resna in si kakršnega koli porasta števila okužb ne moremo privoščiti.

Poudaril je, da si v vladi prizadevajo do neke mere dopustiti izvedbo sejmov in prireditev, a pod strogim nadzorom izvajanja epidemioloških ukrepov.

Kot je povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar, so vladi predlagali poostren inšpekcijski nadzor nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu, ob tem pa so predlagali še posebno pozornost v vrtcih, kjer se skupine ne smejo mešati med seboj.

Poklukar je sicer dejal, da smo dosegli napredek pri nadzoru pogoja PCT, manj pa smo uspešni pri delu od doma. Eden od predlogov naj bi bil tudi uvedba aplikacije Ostani zdrav za vstop v učilnice na fakultetah. Tako želijo omejiti epidemijo med mladimi.

Največji problem bolnišnic pomanjkanje kadra

Minister je opozoril tudi na zaostreno situacijo v covidnih bolnišnicah, predvsem na oddelkih intenzivne nege. Kot je znano, je največji problem bolnišnic pomanjkanje kadra. “V teh dneh se pogovarjamo s sosednjimi državami, predvsem Italijo in Madžarsko, da bi nam morda priskočili na pomoč s kadrom, ki je usposobljen za delo v enotah intenzivne terapije,” je pojasnil. Ob tem je izrazil upanje, da bodo pogovori uspešni.

Na vprašanje, kako bo oblikovana komisija, ki bo obravnavala odškodninske zahtevke v primeru neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, je Poklukar odgovoril, da zakon, ki bo omogočal izplačevanje tovrstnih odškodnin, še ni bil sprejet. Ko bo sprejet, bo po njegovih besedah sklicana tudi komisija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje