Stiska visoko noseče Hrvatice: Moj otrok ima tumor, splava pa ne morem opraviti

Slovenija 04. Maj 202217:38 > 20. Maj 2022 15:27 1 komentar
Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

39-letna Mirela Čavajda pravi, da ji hrvaški zdravniki niso predstavili možnosti za prekinitev nosečnosti v 24. tednu, kljub temu da so ji neuradno povedali, da so obeti zanjo in otroka zelo slabi, saj se bo otrok rodil z velikim tumorjem, ki že zdaj pritiska na njegove možgane. Splav bo zdaj opravila v ljubljanskem UKC-ju, kljub temu da ga hrvaška zakonodaja v izrednih situacijah tudi po desetem tednu nosečnosti dovoljuje. "Svojega otroka in sebe želim rešiti nadaljnjih muk," je po poročanju hrvaškega portala Index dejala Čavajda, ki pravi, da so jo slovenski zdravniki sprejeli humano in toplo.

Hrvaško javnost pretresa zgodba o 39-letni nosečnici Mireli Čavajda, sicer že materi enega otroka. Med rednim zdravniškim pregledom v 24. tednu nosečnosti so zdravniki ugotovili, da ima plod v njeni maternici velik možganski tumor. Kljub temu da naj bi se vse težave v nosečnosti obravnavale kot nujne, je na rezultat magnetne resonance, ki je potrdila prisotnost tumorja, čakala devet dni, poroča Index.

Čavajda pravi, da so ji zdravniki, na katere se je obrnila, najprej zagotovili, da bi ji z veseljem pomagali, a da je opravljanje splava na Hrvaškem po desetem tednu nosečnosti nezakonito. To sicer ne drži. Hrvaški zakon o zdravstvenih ukrepih za uveljavljanje pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok namreč pravi, da je splav dovoljeno opraviti tudi po desetem tednu, “ko je na podlagi medicinskih indikacij in znanosti mogoče pričakovati, da se bo otrok rodil s hudimi prirojenimi telesnimi ali duševnimi napakami”.

Tega ji zdravniki, s katerimi je govorila, niso povedali, o njenih pravicah jo je obvestila šele pravnica. “Kasneje mi je zdravnica rekla le, naj sploh ne poskušam, saj mi nobena etična komisija v Zagrebu splava ne bo odobrila. Skomignila je z rameni in dodala, da je najbolje, da grem takoj v sosednjo državo,” je opisala. Čavajda pravi, da je pomoč iskala v štirih zagrebških bolnišnicah. Prejšnji petek jim je poslala zahtevo za vzpostavitev komisije, ki mora splav po zakonu odobriti, a do danes ni prejela odgovora.

Hrvaška ginekologinja Jasenka Grujić, ki se zavzema za zagotavljanje pravice do splava v skladu z zakonom, je za hrvaški Index dejala, da je odrekanje pravice do splava protizakonito. “Moram vas spomniti, da vsi etični kodeksi mojega poklica postavljajo interes pacientov na prvo mesto. Svetovni nazor posameznega zdravnika mora ostati drugotnega pomena,” je dodala. 

Tumor se medtem hitro razvija. Danes – v 26. tednu nosečnosti – je premer tumorja po poročanju hrvaškega portala Index, za katerega je spregovorila, večji od pet centimetrov. Kot pravi Čavajda, so zdravniki dejali, da je tumor tako velik, da otrok verjetno ne bo dolgo živel. Če bo, pa njegovo življenje verjetno ne bo običajno, ampak bo v najboljšem primeru živel kot rastlina.

Tega pa nobeden izmed zdravnikov ni želel uradno zapisati. Le ena izmed zdravnic je uradno zapisala, da so obeti za otroka in mater zelo neugodni. “Toda poslala me je domov brez kakršnihkoli informacij o tem, kaj lahko in kaj moram narediti naprej. Nihče me ni napotil na etično komisijo. Povedala mi je le, naj poizvem, kako prekiniti nosečnost v Sloveniji,” je opisala Čavajda.

V Sloveniji so jo sprejeli “humano in toplo”

In to je tudi storila. Po petih dneh od prvega kontakta je v torek v ljubljanskem kliničnem centru (UKC Ljubljana) opravila prvi pregled. “Na podlagi hrvaške zdravstvene dokumentacije so mi sporočili, da bo etična komisija postopek zagotovo odobrila. Rekli so, da je diagnoza zelo slaba, da ni nič spornega in da je odločitev na nas, starših,” je opisala.

“Sprejeli so me zelo humano in toplo, s povsem drugačno energijo, ki ni nikakor povezana s tem, kar sem doživela v našem zdravstvenem sistemu,” je opisala za Index. Slovenska etična komisija naj bi odločitev o njenem splavu sprejela v torek ob 14. uri, je dodala, kot pravi, pa so ji zdravniki že naročili, naj se v Slovenijo vrne naslednji teden, ko bodo začeli postopek. Kot pravi, jo bo splav v Sloveniji skupno stal okrog pet tisoč evrov.

Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Čavajda meni, da hrvaška zakonodaja premalo natančno določa okoliščine, v katerih je splav lahko odobren. “Piše, da je to mogoče, če bo imel otrok hude duševne okvare, a mi tega nihče niti omenil. Od našega sistema nisem prejela popolnoma nobene pomoči, niti psihološke,” je opisala.

Po poročanju portala Index, je na Hrvaškem veliko zdravnikov, katerih delovne zadolžitve sicer vključujejo opravljanje splava, a zdravniki uveljavljajo ugovor vesti in splavov klub temu ne opravljajo. Zato je na Hrvaškem veliko bolnišnic, ki ženskam v praksi odrekajo to z zakonom in ustavo zagotovljeno pravico.

“Zdravnikov ne bom imenovala, verjamem pa, da so oni ključni, da se nekaj spremeni in da morajo stati ob strani ženskam, ki trpijo v takih situacijah,” je opisala in dodala, da ji je že tako težko, saj bo splav morala opraviti v tujini. “Svojega otroka in sebe želim rešiti nadaljnjih muk,” je dodala Čavajda, ki meni, da so jo bile na Hrvaškem kršene z ustavo in zakonom določene pravice, saj je ni o njih nihče obvestil.

Ženske, ki želijo prekiniti nosečnost, imajo v nekaterih sosednjih državah težave, saj ginekologi uveljavljajo ugovor vesti. Nekatere nosečnice iz Italije in Hrvaške, ki želijo opraviti splav po prvem trimesečju, zato poiščejo pomoč v Sloveniji. Več o tem preberite v prispevku Zakaj ženske iz sosednjih držav v Sloveniji prekinjajo nosečnost?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje