Inšpektorji Fursa zaprli stojnice na Pogačarjevem trgu

Gospodarstvo 09. Dec 202112:18 > 22:13 8 komentarjev

Stojnice na Pogačarjevem trgu, ki med drugim ponujajo kuhano vino in hrano, so ponovno obiskali inšpektorji. Vladni odlok namreč obratovanje tovrstnih stojnic na decembrskih sejmih prepoveduje, ljubljanske tržnice pa so ga zaobšle z uvrstitvijo pod dejavnost tržnične prodaje. Najemnike je včeraj obiskalo več inšpektorjev, ki naj bi jih opozorili na kršitev odloka in napovedali, da se bodo danes vrnili. Napovedi so se uresničile. Stojnice s hrano so inšpektorji zaprli.

Potem ko je vlada v petek z odlokom prepovedala prodajo hrane in pijače na stojnicah božičnih sejmov, je včeraj ljubljanska občina sporočila, da je občinsko podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) vključilo gostince na Pogačarjevem trgu v sistem tržnične prodaje. S tem je zaobšlo vladni odlok, ki je prepovedal samo sejemske hišice, ne pa tudi delovanja tržnic.

Že včeraj so jih obiskali policisti in inšpektorji. “Pri nas so se zvrstili policija, tržna inšpekcija, inšpektorji Finančne uprave RS,” nam je povedal eden od najemnikov hišic David Šestič. Kot je pojasnil, so inšpektorji obiskali vse stojnice, jih opozorili, da kršijo odlok, in napovedali, da jim bodo danes, če bodo stojnice spet odprte, spisali globo.

Napovedi so se očitno uresničile, praznične stojnice je danes obiskala finančna inšpekcija. Sprva so prišli le inšpektorji Fursa, kasneje se jim je pridružila tudi policija. Vse štiri stojnice s hrano so inšpektorji zaprli.

stojnice stojnice
N1
stojnice stojnice
N1
stojnice stojnice
N1
Stojnice Stojnice
N1
stojnice stojnice
N1
Inšpektorji Furs na stojnicah Inšpektorji Furs na stojnicah
Aljaž Uršej/N1
Inšpektorji Furs na stojnicah Inšpektorji Furs na stojnicah
Aljaž Uršej/N1

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je za Radio Slovenija sicer dejal, da je vlada naredila vse, da bi gostincem omogočila normalno poslovanje. Gostinci namreč lahko strežejo hrano in pijačo gostom, ki sedijo. Kot je še dejal gospodarski minister, so storili veliko, da se “ta glavni del dejavnosti ohrani”. Ob tem je pozval k spoštovanju odlokov, ki jih je sprejela vlada.

“Če bodo inšpektorji zahtevali zaprtje, pa bodo to upoštevali”

Gostinci so včeraj zgodaj popoldne odprli stojnice in delali do 22. ure. Kot so nam pojasnili v podjetju LPT, je decembrski obratovalni čas na tržnici do 24. ure.

Inšpektorji so današnji obisk in ukrepanje napovedali že ob včerajšnjem obisku. Po Šestičevih besedah je včeraj eden od inšpektorjev v zapisnik napisal, da gre za stojnice, postavljene v okviru decembrskega sejma, zato gostinci zapisnika niso podpisali. Sami namreč delujejo v okviru tržnične dejavnosti.

Danes so se stojnice spet odprle. Direktor podjetja LPT Andrej Orač je včeraj za 24UR ZVEČER dejal, da razmišljajo o širitvi tržnične prodaje na druge lokacije po mestu, kjer je to mogoče.

Če bodo inšpektorji zahtevali zaprtje, pa bodo to upoštevali, za N1 pravijo v javnem občinskem podjetju LPT. “Glede na naše stališče, torej, da gre za tržnično prodajo, menimo, da bi bilo zaprtje hišic neupravičeno. Ne glede na naše stališče, pa bomo upoštevali vsakršni izrek pristojnih inšpekcijskih organov,” pojasnjujejo.

Gostinec David Šestič o inšpekcijskih nadzorih:

Janković: Ponavljam, vlada naj zakonsko uveljavi pogoj PC

Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković za N1 ob tem dodaja, da naj “vlada premisli, ko sprejema odloke, za večino katerih je ustavno sodišče odločilo, da so neustavni, in postavi zelo jasna pravila, ki so vsem razumljiva”. Župan ponavlja tudi, da je vladi že večkrat predlagal, naj zakonsko uveljavi pogoj PC (preboleli in cepljeni).

Bo v primeru zaprtja najemnina nižja?

Šestič pa nam je dejal, da od LPT, s katerim so podpisali dogovor o tržnični prodaji, v primeru zaprtja, pričakujejo delno znižanje najemnine.

O povračilu dela najemnin je še preuranjeno govoriti, saj še vedno ni jasno, ali je oziroma bo prepoved obratovanja veljala do konca meseca,” pa so nam glede znižanja najemnin, če stojnice zaprejo, dejali na ljubljanski občini, ki je ustanoviteljica Javnega holdinga Ljubljana, del tega pa je tudi podjetje LPT.

Župan Janković je včeraj dejal, da je občina ceno najema pripravljena znižati, če obratovanje hišic ne bo mogoče. Po besedah občine so o tem obveščeni tudi najemniki.

Gostinec David Šestič o pogodbenih razmerjih z LPT:

Mateja Logar je nad odločitvijo v Ljubljani zgrožena in razočarana

Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je nad potezo Ljubljane razočarana. Na vprašanje, ali so jo z občine ali podjetja LPT, ki sta bila kritična do njenih razlag odloka, kontaktirali s kakšnim vprašanjem ali pobudo, je dejala, da ne. “Žalostno je, da tako iščejo luknje v odlokih,” je dejala in izrazila razočaranje nad odločitvijo ljubljanske občine.

Na vprašanje, ali bi lahko ureditev spremenili tako, kot predlagajo gostinci – da bi tudi na sejmih omogočili prodajo hrane in pijače pod pogojem upoštevanja pogoja PCT in razdalj med mizami ter drugih epidemioloških priporočil, je dejala, da je v Sloveniji “upoštevanje priporočil pod vsakim nivojem”. Dodaja, da slovenska ureditev božičnih sejmov ni posebna, da imajo to v veliko evropskih državah. “Marsikje nimajo božičnih sejmov, tudi če jih imajo, pa sta hrana in pijača prepovedani. Tam je na kupu veliko ljudi, nošenje mask pa ob uživanju hrane in pijače ni mogoče.”

Po njenem mnenju bi moral trenutni odlok ostati takšen, kot je.

Ljubljansko občinsko podjetje: Najemniki spoštujejo ukrepe

PREBERITE ŠE:

Z izjavo dr. Mateje Logar, da se išče luknja v ureditvi, se v podjetju LPT ne strinjajo. “Naše stališče je, da v primeru delovanja hišic na Pogačarjevem trgu ne gre za nikakršno obliko sejma, pač pa gre za tržnično prodajo. Ponudba na Pogačarjevem trgu se ne razlikuje od preostale ponudbe na tržnici. ”

Prav tako se ne strinjajo, da bo delovanje hišic imelo posledice za javno zdravje. “Tako kot preostali izvajalci gostinske dejavnosti po celotni Sloveniji tudi naši najemniki na Pogačarjevem trgu preverjajo ustreznost PCT, upoštevajo vse veljavne predpise vlade in NIJZ. Enako velja tudi za vse preostale najemnike v hišicah, ki ne predstavljajo gostinske dejavnosti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje