Na Škofjeloškem preventivno evakuirali nekaj občanov

N1 video 28. Avg 202318:36 > 20:11 4 komentarji

Na Škofjeloškem, kjer so veliko razdejanje povzročile že zadnje poplave, so tudi v ponedeljek v strahu pričakovali noč. Nekateri pritoki Poljanske Sore so namreč že močno naraščali. Ravno hitro naraščanje manjših vodotokov tamkajšnjim gasilcem vzbuja največ skrbi, saj struge vodotokov še niso dovolj očiščene, v njih je namreč še vedno veliko naplavin od prejšnjih poplav. Škofjeloški župan Tine Radinja je včeraj povedal, da so preventivno evakuirali nekaj občanov in dodal, da na srečo za zdaj ni nič hujšega.

Po poročanju ekipe N1 razmere na območju Poljanske doline in Škofje Loke za zdaj sicer še niso dramatične.

Po zagotovilih gasilcev in župana Škofje Loke Tineta Radinje so občanom priskrbeli dovolj protipoplavnih vreč, prav tako so ti vse vrednejše predmete umaknili na varno. Zaradi možnosti hitrega poslabšanja stanja še vedno velja opozorilo, naj se vsi umaknejo na varno.

Kot je povedal Radinja, so danes ob prvih kapljah aktivirali vsa razpoložljiva gasilska društva. Ta so do zdaj opravila približno 15 intervencij, med drugim je zalit tudi podvoz. “Ampak na srečo ni nič hujšega in upamo, da tako tudi ostane,” je dejal župan.

“Občanke in občane smo že vse pretekle dni opozarjali na možnost prihajajočih neviht, s pomočjo gasilcev smo razdelili tudi večje število zaščitnih vreč ter prekrili več plazov, da se ti ne bi širili naprej. Prav plazovi za zdaj predstavljajo največjo nevarnost, zato so nekateri preventivno tudi zapustili svoje hiše,” je povedal.

Na podlagi evakuacijskega načrta so evakuirali približno deset občanov, prav tako so na varno prestavili nekaj živine ter mehanizacijo, je pojasnil.

Padavine se med tem z Obale, kjer je neurje udarilo najprej, že pomikajo proti notranjosti države.

Padavinsko težišče se bo zadrževalo nad več območji

Kot je za N1 okoli pol šestih popoldan povedal hidrolog Janez Polajnar, je na Obali padlo že več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, vendar tam ne dežuje več. “Bilo je veliko težav z vetrolomi, poplavljenimi površinami zaradi površinske padavinske vode. V običajnem obsegu poplavljata Dragonja in Drnica,” je strnil.

Padavinsko težišče se po njegovih besedah zdaj pomika proti osrednji Sloveniji, proti Ilirski Bistrici, Postojni, Kranju in Kamniško-Savinjskim Alpam. “Tekom večera se bo to težišče zadrževalo na tem območju, nato se bo pomikalo proti Savinjski dolini. Tu še vedno pričakujemo močne nalive in težave z odvajanjem predvsem padavinske vode, pa tudi s hudourniškimi poplavami na določenih mestih in težave s plazenjem,” je povedal.

V drugem delu noči nato sledi krajša prekinitev. Jutri popoldne se bodo padavine ponovno začele krepiti od juga in jugovzhoda. “Večina padavin bo padla na območju vzhodne Slovenije, torej Pomurja, Prekmurja, Podravja, Koroške in Savinjske doline. Skupna količina padavin tudi jutri ne bo majhna, vendar ne bodo tako silovitih in hkratnih nalivov kot danes,” je pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje