Stranka Vesna proti sežigalnici odpadkov v Mostah

Slovenija 20. Apr 202214:00 > 14:05 5 komentarjev
Uroš Macerl in Urša Zgojznik
Stranka Vesna

V stranki Vesna nasprotujejo možnosti, da bi v ljubljanskih Mostah postavili sežigalnico odpadkov. "Sežiganje odpadkov ni učinkovit način ravnanja z odpadki," je danes dejal sopredsednik stranke Uroš Macerl ter poudaril, da na tak način izgubljamo izjemno pomembne vire, ki jih Evropa nima, hkrati pa onesnažujemo okolje.

V stranki Vesna se zavzemajo za ponovno rabo. “Ne želimo si gospodarstva, ki bo širilo sporočilo, da je recikliranje in ponovna uporaba odpadkov nekaj, kar ni pomembno, zato ker bomo sedaj odpadke sežigali kar sredi mest,” je dejal sopredsednik stranke Uroš Macerl. Postaviti sežigalnico v Mostah, v kotlini, ki je neprevetrena, kjer pozimi po več dni ne posije sonce, se mu ne zdi dobra odločitev. “To ni dobra odločitev ne za prebivalce Ljubljane in ne za gospodarstvo Slovenije,” je poudaril.

Sopredsednica Vesne Urša Zgojznik je na zadnji novinarski konferenci pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami vnovič opozorila na to, kakšno državo si želijo. “Želimo si Slovenijo, kjer gospodarstvo ne bo uničevalo okolja,” je poudarila ter se zavzela za kakovostna in zelena delovna mesta. Poudarila je, da si v Vesni želijo takšno gospodarstvo, ki ne bo zastrupljalo vode in hrane in tudi ne izrabljalo najboljših kmetijskih površin za nove industrijske hale – “nove industrijske hale, ki obljubljajo nova delovna mesta, ki jih potem ni”.

Spomnila je, da je danes v Sloveniji polna zaposlenost, še vedno pa poslušamo veliko obljub o novih delovnih mestih. Kam bodo šla ta nova delovna mesta, je vprašala in dodala, da ta ne smejo iti v primer Magne, industrijskih sežigalnic ali cementarn. Ne želijo si gospodarstva, ki obljublja današnje minimalne plače in nekakovostna delovna mesta. “Vprašati se moramo, ali želimo iti v prihodnost ali umazano industrijo preteklosti,” je menila.

V Vesni si želijo takšnih delovnih mest, ki obljubljajo razvoj in bodo slovensko znanje uspela zadržati tu. Priložnosti vidijo na področju rabe naravnih virov, obnovljivih virov, velik potencial je po njihovem v zasnovi izdelkov v smeri ponovne uporabe. “Tu imamo priložnosti, imamo znanje, imamo voljo in Slovenija lahko postane nova vodilna sila v Evropi,” je dejala Zgojznik.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, ki je opozoril na problem odvisnosti od fosilnih goriv, ki ga je vojna v Ukrajini še poglobila. Rešitev je v lastni proizvodnji energentov v državi ter zmanjšanju odvisnosti od uvoza energentov iz tujine, je dejal. Predvsem pa je pozval k premiku k obnovljivim virom energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje