Stranke KUL in Golobova Svoboda napovedujejo, da bodo umaknile politiko iz RTV

Slovenija 23. Mar 202212:28 > 16:39 14 komentarjev
KUL - GOLOB
BOBO

Stranke KUL in Gibanje Svoboda so oblikovali prvo skupno protestno izjavo. Odzvali so se na politične pritiske na RTV Slovenija in se zavezali, da bodo po volitvah ustvarili nov zakonski okvir, ki bi omogočil "profesionalno in neodvisno delo novinark in novinarjev RTV Slovenija". Generalni direktor RTV Slovenija je v odzivu na protestno izjavo zapisal, da "javni zavod ni in ne sme postati poligon za nabiranje predvolilnih političnih točk".

Stranke KUL – LMŠ, SD, Levica in SAB – so skupaj z Gibanjem Svoboda oblikovale protestno izjavo nad podrejanjem javne radiotelevizije. V njej so zapisali, da so skupaj z zaposlenimi na RTV Slovenija “zgroženi nad demontažo javne radiotelevizije, ki sledi dolgotrajnemu izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije”.

Po njihovi oceni se s srditim napadom in podrejanjem javnih medijskih servisov ruši demokracija. “Priča smo popolnemu izigravanju zakonov in kršenju predpisov – od oblikovanja nadzornega in programskega sveta do kar dvakratnega imenovanja generalnega direktorja RTV Slovenija, izvolitve direktorja TV Slovenija, odgovorne urednice informativnega programa in urednika MMC,” so zapisali in dodali, da je namen ustrahovanje novinark in novinarjev, uničevanje njihove neodvisnosti in poklicne integritete ter preoblikovanje RTV Slovenija v vladno trobilo.

Ocenjujejo, da imajo tudi uveljavljene spremembe v TV-programih, ki naj bi bile uvedene zaradi želje po večji gledanosti, jasen skupni imenovalec – “zlorabo javnega servisa in njegovo popolno instrumentalizacijo v rokah ene stranke”.

V protestni izjavi so se zavezali, da bodo takoj po volitvah ustvarili nov zakonski okvir, ki bo “omogočil profesionalno in neodvisno delo novinark in novinarjev RTV Slovenija brez vmešavanja politike v njihovo delo in strokovno vodenje javne medijske hiše”. Za konec so napisali, da je treba nemudoma končati nevarno politično podrejanje RTV Slovenija, ki je “eden od temeljnih kamnov samobitnosti slovenskega naroda in ključni steber demokratične družbe”.

Na njihovo protestno izjavo se je odzval generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Zapisal je, da vodstvo obsoja vsako zlorabo javnega zavoda RTV Slovenija in njenih ustvarjalcev za nabiranje predvolilnih političnih točk.

“Vodstvo prav tako odločno zavrača zapisane trditve v skupni izjavi voditeljev in voditeljic opozicije o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju vodstva, odgovornih urednikov in urednikov. Imenovanja na vodstvene pozicije posameznih enot in uredništev potekajo v skladu z zakonodajo in internimi akti. Prav tako so bile v skladu z utečenim postopkom predvidene spremembe programske sheme, razlogi zanje pa so bili v javnosti že večkrat pojasnjeni. Generalno vodstvo se je in se bo pri svojem delovanju vedno opiralo na Zakon o RTV Slovenija, kakor tudi na vse ostale pripadajoče statutarne in izvedbene dokumente,” je v odzivu zatrdil Whatmough.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Dokaz za to, da vodstvo RTV ni nikoli izvajalo pritiskov na novinarje in urednike programov, vidi v tem, da noben sindikat in aktiv vodstva o kakršnemkoli primeru pritiska ni nikoli obvestil. “Pač pa je nasprotno vodstvo večkrat opozarjalo javnost na nedopustne pritiske politike, organizacij in druge javnosti na novinarje, urednike in odgovorne urednike, in to tudi obsodilo. Še več: zaradi številnih pritiskov na ustvarjalce RTV Slovenija je generalno vodstvo moralo seči tudi po strožjih ukrepih za zaščito novinarjev in urednikov ter tako nekatere nedopustne posege prijavilo pristojnim ustanovam in zaposlenim ponudilo ustrezno pravno zaščito.” Dodal je, da je Inšpektorat za delo ugotovil, da vodstvo javnega zavoda ni poseglo v volitve v organe zavoda, ki so potekale 11. januarja letos.

Predsednik Programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič pa je protestno izjavo vodij opozicije označil za “grobe pritiske za potrebe politične kampanje”, ki da so nedopustni. Njihove navedbe je označil za pavšalne obtožbe, “ki niso z ničemer utemeljene”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje