Stric ubite Kurdinje Mahse Amini obsojen na več let zapora

Slovenija 13. Feb 202416:59 2 komentarja
Mahsa Amini
Foto: PROFIMEDIA

Iransko sodišče je na več let zapora obsodilo 30-letnega Safo Aelija, strica pokojne Mashe Amini, ki je leta 2022 umrla v pridržanju iranske moralne policije. Aelija iranske oblasti obtožujejo kršitev iranske notranje varnosti, širjenja protivladne propagande in žaljenja vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Sodišče v iranskem Sakezu, rojstnem mestu Mahse Amini, ki je septembra 2022 umrla v pridržanju iranske moralne policije, je 30-letnega Safo Aelija, strica pokojne Kurdinje, obsodilo na pet let in štiri mesece zapora, sta danes sporočili skupini za človekove pravice.

Aelija so iranske oblasti prijele septembra lani, malo pred prvo obletnico smrti njegove nečakinje, ki je umrla v pridržanju iranske moralne policije. Ta jo je pred tem aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba – islamske naglavne rute.

Smrt Amini, katere kurdsko ime je bilo Jina, je v Iranu sprožila večmesečne množične proteste. Ti so bili sprva usmerjeni proti strogim islamskim pravilom oblačenja za ženske, nakar so prerasli v odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki. Na proteste so se oblasti odzvale z nasiljem. V spopadih je umrlo več sto ljudi, na tisoče protestnikov pa je bilo aretiranih. Nekatere so kasneje tudi usmrtili.

Poleg zapora tudi članek na temo pokojnih pripadnikov varnostnih sil

Po navedbah skupine za človekove pravice Hengaw s sedežem v norveškem Trondheimu je sodišče Aeliju poleg zaporne kazni med drugim naložilo tudi, naj pripravi besedilo z biografijo med protesti ubitega pripadnika varnostnih sil ter nato na družbenih omrežjih objavi glasovno sporočilo o tem delu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna agencija Human Rights Activists News Agency (HRANA) s sedežem v ZDA medtem poroča, da so Aeliju poleg zaporne kazni za dve leti prepovedali zapustiti državo in mu naložili, naj napiše članek na temo pokojnih pripadnikov varnostnih sil. Po besedah njegovega odvetnika je sicer del kazni pogojen. Aeli bo tako moral v zaporu preživeti tri leta in šest mesecev. Obtožbe proti njemu so sicer povezane z domnevnimi kršitvami iranske notranje varnosti, širjenjem protivladne propagande in žalitvami vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Jina Mahsa Amini je 13. septembra 2023, malo pred svojim 23. rojstnim dnem, z družino pripotovala v Teheran, kamor je prišla obiskat svojega starejšega brata. Kljub temu da je nosila predpisani hidžab, ki je v Iranu obvezna za vse ženske, ta po mnenju takoimenovane moralne policije ni bil nameščena ustrezno, saj ni pokrivala vseh las. Na ulici jo je zato prestregla patrulja, agenti pa so jo po navedbah njenega brata, ki je bil priča dogodkom, na silo prijeli in stlačili v policijski kombi ter jo odpeljali na postajo in brutalno pretepli. Tri dni za tem je umrla v bolnišnici, njena smrt pa je sprožila val protestov po ulicah iranskih mest. Podrobneje smo o tem pisali v članku “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje