Strožje kazni za zanemarjanje in mučenje živali? V SD pričakujejo široko podporo

Slovenija 31. Mar 202315:47 2 komentarja
Zavetišče Ljubljana
Zavetišče Ljubljana. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Poslanska skupina SD bo predvidoma prihodnji teden v DZ vložila predlog novele zakona o zaščiti živali, s katero želi poostriti nadzor nad zanemarjanjem in mučenjem živali, prav tako pa urediti položaj terapevtskih psov in uvesti strožji nadzor v klavnicah. Prav tako so se v SD danes znova zavzeli za ponoven premislek o reorganizaciji upravnih enot.

V poslanski skupini SD so pripravili predlog novele zakona o zaščiti živali, ki ga bodo predvidoma prihodnji teden vložili v DZ. Predlog med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za rejne živali, določitev malomarnosti kot oblike prekrška in ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali v okviru resornega ministrstva.

S predlogom novele zakona želijo po besedah poslanke SD Meire Hot tudi opolnomočiti društva, da bodo lahko zbirala dokaze o zanemarjanju in mučenju živali ter inšpekcijskim službam podale pobudo za pregled stanja na terenu.

Predlog novele zakona prinaša tudi ureditev položaja terapevtskih psov in prepoved uporabe pripomočkov, ki živalim pri vzreji, vzgoji in šolanju povzročajo bolečine, je pojasnila Hot. Uvedli bi tudi večji nadzor v klavnicah.

V SD pričakujejo široko podporo predlogu novele, ki so ga tudi že poslali v koalicijsko usklajevanje, v zakonodajni postopek pa ga nameravajo vložiti po rednem postopku, da bo mogoča tudi javna predstavitev mnenje, je danes pojasnila Hot.

Po njenih besedah jim sicer v predlogu novele ni uspelo najti rešitve za ustanovitev centralnega zavetišča za živali, saj so ocenili, da takšno vprašanje potrebuje širšo razpravo. V nadaljevanju pa si želijo urediti tudi sofinanciranje in upravljanje zavetišč.

V poslanski skupini SD so se sicer danes odzvali tudi na drugo aktualno parlamentarno dogajanje. K predlogu ustavnih sprememb, ki jih pripravlja koalicija glede imenovanja vlade, bodo v SD prispevali podpise za začetek postopka. Po predlogu bi DZ kot doslej imenoval predsednika vlade, ministre bi na njegov predlog imenoval predsednik republike, in ne več DZ. Pričakujejo, da bodo omenjen predlog ustavnih sprememb v parlamentarni postopek vložili v roku 10 dni. Poudarjajo pa, da je to vprašanje, ki bo v nadaljevanju terjalo širšo razpravo, da se ugotovi, ali je predlagane spremembe moč izpeljati v zastavljeni obliki.

Prav tako so se v SD danes znova zavzeli za ponoven premislek o reorganizaciji upravnih enot, za kar se je po prejemu predloga lokalnega odbora Gibanja Svoboda zavzela tudi ptujska županja iz vrst SD Nuška Gajšek, je spomnil poslanec SD Damijan Zrim. Po njegovih besedah reorganizaciji ne nasprotujejo, mora pa ta iti v smeri razpršenosti, torej širše dostopnosti in hitrejše obdelave posameznih vlog.

Zrim pa je spomnil tudi na predlog novele zakona o štipendiranju, ki ga je v parlamentarni postopek vložila SDS s prvopodpisanim Andrejem Hoivikom, in na to, kaj je koalicija zapisala v koalicijsko pogodbo. “Moramo se vprašati, ali bomo nadaljevali politiko bivše SMC, da vnaprej zavrnemo vse dobre zakone, ali bomo iskali širšo rešitev med poslanskimi skupinami v državnem zboru za dobrobit vseh ljudi,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje