Štrukelj na podnebnem štrajku: Ni dovolj, da se politiki fotografirajo

Slovenija 03. Mar 202315:02 3 komentarji
Branimir Štrukelj na protestu za podnebno praviènost
Luka Dakskobler/ BOBO

Podnebnega shoda, ki je v Ljubljani in Mariboru potekal pod okriljem slogana "Obljube razne, še vedno prazne", so se udeležili tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač in poslanec Levice Miha Kordiš. Zakaj so podprli podnebni štrajk?

Današnjega podnebnega štrajka, ki se je v središču prestolnice začel ob 13.05, se je udeležil tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Štrukelj je povedal, da če kdo, so izobraževalci tisti, ki se zavedajo “prihodnosti”. “To je pomembno sindikalno vprašanje. Evropski sindikati se v ta boj vključujemo, kajti gre tudi za stroške prehoda na družbo, ki bo stabilna in ne bo ogrožala planeta. Zagotovo delavci in delavke ne želimo plačati tega prehoda, zato je smiselno, da se vsi sindikati vključimo v ta boj,” je pojasnil.

Preberite še: Mladi za podnebno pravičnost zavzeli bežigrajski stadion, policija jih popisuje

Štrukelj je politike pozval, naj ukrepajo, češ da ni “dovolj, da se slikajo in le govorijo o tem”. Konkretno od politike pričakuje uresničevanje projektov, ki bodo zagotovili, da bo družba delovala na način, ki planeta ne bo ogrožal.

V Svizu podpirajo vključitev vprašanja podnebnih sprememb v izobraževanje. “Sviz se zavzema, da bi vprašanje končnosti planeta in družbe, ki ne bi ogrožala samo sebe, vnesla v izobraževalni sistem od vrtcev do univerze,” je še pojasnil za N1 in dodal, da je to “največje zagotovilo, da se bo pogled ljudi na ta vprašanja spremenil”.

Kordiš opozoril na onesnaževanje, ki ga povzročajo vojske

Poslanec Levice Miha Kordiš, ki se je prav tako udeležil shoda, je zavrnil očitke, da bi bila njegova udeležba na shodu vljudnostne narave. “Prišel sem podpret podnebni shod glede na to, da je podnebna kriza največja kriza 21. stoletja oziroma največja kriza, s katero smo bili soočeno kot človeštvo,” je poudaril.

Med drugim se je zavzel za trajnostjo mobilnost in zaprtje termoelektrarne v Šoštanju na socialno pravičen način. Prav tako je izrazil nasprotovanje novim nabavam orožja, saj so vojske velik onesnaževalec.

Med udeleženci shoda je ekipa N1 opazila tudi direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Kovač je za N1 povedala, da se je podnebnega štrajka udeležila, saj je “to edino pravilno, saj se toliko časa ni zgodilo nič oziroma se je zgodilo premalo, in ker je bitka za ohranjanje okolja temelj socialne družbe.”

Brecelj: Podnebna kriza močno trka na vrata

Direktorica nevladne organizacije Umanotere Gaja Brecelj je na bežigrajskem stadionu dejala, da so mladi upravičeno kritični.

“Če danes potegnemo črto, se jim ne obeta svetla prihodnost. Že danes čutimo posledice podnebnih sprememb in scenariji niso dobri. Enostavno delamo premalo,” je dejala Brecelj.

Po njenem prepričanju je prav, da mladi od oblasti zahtevajo poteze, saj “imajo v rokah vse odločitve”.

Med glavnimi težavami je Brecelj izpostavila naraščanje emisij v prometu. “Kje so vlaganja v javni potniški promet, kaj se je dogaja z železnicami,” se je vprašala.

“Podnebna kriza močno trka na vrata. Potrebni so veliki koraki. Sicer se ne bomo pogovarjali o 1,5 stopinje Celzija, ampak o kaosu,” je še dejala.

Švarc: Podnebne spremembe vplivajo tudi na delo gasilstva

Štrajka se je udeležil tudi generalni sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc. Kot je poudaril, da se tako kot povsod drugod, tudi v dejavnosti gasilstva opaža podnebne spremembe, ki se odražajo v vse obsežnejših naravnih ujmah, požarih in poplavah, kar močno vpliva tudi na delo gasilstva.

“In ne le zaradi tega, dejansko tudi podpiramo tudi boj, ki ga trenutno vodijo predvsem mladi, kar pa ni prav. Prav bi bilo, da bi se celotna družba zavedala težav, ki jih povzročajo te klimatske spremembe, in da se na to tudi primerno odzovemo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje