Študenti brez statusa si morajo čim prej urediti zdravstveno zavarovanje

Slovenija 02. Okt 202313:51 1 komentar
fakulteta
Žiga Živulović jr./BOBO

Študenti, ki so dopolnili 26 let ali so oktobra ostali brez statusa študenta, si morajo čim prej urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, čeprav gre samo za obdobje treh mesecev, do uvedbe novega zdravstvenega prispevka, poziva ŠOS. Če tega ne bodo storili, bodo morali pri morebitnem zdravljenju storitve in zdravila namreč doplačati.

Študenti so obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski člani, če niso v delovnem razmerju, samostojni podjetniki ali poslovodne osebe, a največ do konca študijskega leta, v katerem so dopolnili 26 let. Vse zdravstvene storitve so jim krite v celoti.

Ko študent diplomira ali pa se mu status študenta izteče iz drugih razlogov, si mora urediti obvezno zdravstveno zavarovanje po drugi podlagi. Tako se lahko zavaruje kot občan, samostojni zavezanec preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ali zaprosi za denarno socialno pomoč, če izpolnjuje pogoje, saj so prejemniki te socialne pomoči zavarovani tudi dopolnilno.

Podatek o statusu študenta sicer ZZZS pridobi iz informacijskega sistema eVŠ, kamor ga sporočijo visokošolski zavodi. Kot je opozoril Damjan Kos iz ZZZS, si mora obvezno zdravstveno zavarovanje vsakdo urediti v osmih dneh po spremembi statusa. “Tisti, ki nima statusa študenta, nima rednih prihodkov, prav tako pa tudi ni socialno ogrožen, v skladu z zakonom za obvezno zavarovanje plača 30,16 evra na mesec,” je povedal za STA.

Dopolnilno zavarovanje pa si morajo urediti v 30 dneh. “Če ta rok zamudijo, jim v skladu z zakonom dopolnilno zavarovanje naslednje tri mesece ne bo krilo doplačil zdravljenja,” je poudaril Kos.

Dopolnilno zavarovanje lahko sklenejo pri eni od zdravstvenih zavarovalnic. Tako pri Vzajemni kot pri Triglavu in Generaliju so za STA potrdili, da sprejemajo vloge za sklenitev dopolnilnega zavarovanja, četudi samo za tri mesece.

Po novem letu bo namreč začela veljati sprememba zakonodaje, ki je uvedla preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. S 1. januarjem bo namesto dopolnilnega zavarovanja tako uveden nov zdravstveni prispevek v višini 35 evrov, ki bo obvezen za vse in se ga bo plačevalo ZZZS. Torej bodo mladi brez statusa študenta, kot je potrdil Kos, po novem letu na ZZZS vplačevali okoli 65 evrov zdravstvenega zavarovanja in prispevka skupaj.

Študentov, ki jim je s 1. oktobrom prenehala pravica biti zdravstveno zavarovani kot družinski člani, je precej, opozarjajo na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), čeprav s konkretno številko niso postregli. Že dalj časa si sicer prizadevajo, da bi bili tisti s statusom študenta zdravstveno zavarovani tudi po dopolnjenem 26. letu. Podali so tudi nekaj pobud za ukinitev starostne meje, a jim politika doslej ni šla na roko.

“Veliko študentov, ki redno študirajo, je namreč starejših od 26 let in so samoplačniki zato, ker nimajo druge izbire. Zato se ŠOS zavzema, da bi bili študenti obvezno zavarovani na podlagi statusa študenta tudi po dopolnjenem 26. letu starosti.” je za STA pojasnil Marko Ruparčič iz ŠOS. Kot je dodal, bodo na “ukinitvi starostne meje delali še naprej”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje