Ministrstvo: Nikoli nismo nameravali ukiniti študentskih bonov

Slovenija 19. Maj 202311:47 > 17:49 2 komentarja
Študentski boni
N1

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) ostro nasprotujejo ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane, o čemer naj bi hkrati z uvedbo javnih študentskih menz razmišljali na vladi. S peticijo proti ukinitvi pozivajo vlado, da ohrani in izboljša obstoječi sistem subvencionirane študentske prehrane. Z ministrstva so sporočili, da možnosti namere ukinitve subvencioniranja študentske prehrane nikoli niso izrazili.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je začela zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. Kot so navedli, vlada namreč razmišlja o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane, čemur pa v ŠOS ostro nasprotujejo.

Kot poudarjajo v izjavi za javnost, je subvencionirana študentska prehrana pravica vsake študentke in študenta, izhaja iz statusa študenta in je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij. Prepričani so, da obstoječ sistem omogoča, da si študenti lažje zagotovijo osnovno prehrano, ki je bistvenega pomena za njihovo zdravje, dobro počutje in kakovosten študij.

Zato idejam vlade o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane ostro nasprotujejo. S peticijo vlado pozivajo, naj namesto razmišljanj o novem ohrani in izboljša obstoječi sistem.

“Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jih javne menze, ki bi jih morali, prav tako z javnimi sredstvi, zagotavljati visokošolski zavodi,” besede predsednice ŠOS Marike Grubar povzema sporočilo za javnost. Prepričana je tudi, da bi nov sistem pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim.

Še vedno, kot poudarjajo v ŠOS, čakajo tudi na uresničitev obljub o dvigu subvencije na obljubljenega 4,6 evra ter na začetek sodelovanja v delovni skupini, ki bo pod vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravila smernice za zdravo in kakovostno prehrano študentov.

V Slovenski demokratski mladini (SDM) idejo o ukinitvi študentskih bonov vidijo kot napad na urejen sistem študentske prehrane in študente same. Napovedujejo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, “da do te nore ideje vlade ne pride”. Kot navajajo, je minister za delo Luka Mesec, namesto da bi reševal težave s podražitvijo študentske prehrane, očitno ugotovil, da je najlažje sistem enostavno ukiniti, čemur pa v SDM absolutno nasprotujejo.

Na ministrstvu so nad peticijo ŠOS presenečeni. Poudarili so, da so izbiro ponudnikov objavili tako za leto 2023 kot za leto 2024 in dodali, da ne vlada ne ministrstvo možnosti namere ukinitve subvencioniranja študentske prehrane nikoli nista izrazila. “Nasprotno, zavzemamo se, da bi kakovostna študentska prehrana ponovno postala bolj dostopna vsem študentkam in študentom, ki so jim trenutno pogosto na voljo ponudniki hitre prehrane. Zato podpiramo razpravo o predlogih za prenovo sistema študentske prehrane kot tudi preučitev možnosti uvedbe sistema javnih kuhinj, kar pa ne pomeni, da bi z njihovo uvedbo prišlo do ukinitve sedanjega sistema študentskih bonov,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje