Zvišanja študentskih bonov še ni, ŠOS Mesca opozarja na neizpolnjene obljube

Slovenija 30. Mar 202315:55
Minister za zdravje Luka Mesec
Žiga Živulovič jr./BOBO

"Zvišali bomo subvencijo za študentske bone. To bo narejeno zelo hitro," je januarja po občutnih podražitvah študentskih obrokov napovedal pristojni minister Luka Mesec. Vendar se obljube o višanju državne subvencije - z izjemo marčevskega dviga za 36 centov, ki je bil del redne uskladitve z inflacijo - še niso izpolnile.

Po januarskem občutnem zvišanju cen študentskih obrokov in pozivih študentov k ukrepanju so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti hitro napovedali serijo rešitev. Poleg ukrepov za zagotavljanje kakovostnejših obrokov in krepitve nadzora nad ponudniki prehrane so na ministrstvu, ki ga vodi Luka Mesec, obljubili tudi zvišanje subvencije za prehrano v dveh korakih. V začetku marca se je v sklopu uskladitve z inflacijo vrednost študentskega bona zvišala na 3,86 evra, kar pomeni zvišanje za 36 centov.

Vendar so januarja na Meščevem ministrstvu napovedali tudi dodatno zvišanje subvencije, ki bi po novem znašala najmanj 4,5 evra. Ker je višina subvencije določena v zakonu o subvencioniranju študentske prehrane, so na ministrstvu napovedali pripravo novele zakona. “Zakon že pripravljamo in ga bomo predstavili v kratkem,” je minister Mesec povedal 11. januarja po sestanku s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Minister je zavezo o hitrem ukrepanju ponovil tudi teden dni kasneje na koalicijskem vrhu.

Vendar informaciji, kdaj bo ministrstvo pripravilo zakon in zvišalo vrednost študentskega bona, še ni. Na naše vprašanje so v službi za stike z javnostjo na ministrstvu odgovorili, da datuma zvišanja vrednosti bona ne poznajo in da bodo javnost o tem pravočasno obvestili. Podatkov o časovnici dviga, kot kaže, nimajo niti na ŠOS, kjer Mesca opozarjajo na neizpolnjene obljube. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, z ministrstva vse od januarskega sestanka še niso prejeli informacij o višini in datumu dviga.

Zakaj se je študentska prehrana tako močno podražila?

Napovedani ukrepi so sledili skoku cen študentskih obrokov, ki je študente prizadel po 1. januarju, ko sta v veljavo stopili dve pomembni spremembi. Višina subvencije se je takrat zvišala z 2,82 na 3,50 evra, ob tem pa se je povišala tudi maksimalna cena obroka, s 7 na 9 evrov. Zaradi dražjih surovin so cene v okviru najvišje dovoljene vrednosti povišali tudi gostinci. Na zvišanje najvišje dovoljene cene sta ministrstvo in ŠOS pristala zaradi vztrajnega odhajanja ponudnikov subvencioniranje prehrane, ki so jim študentski obroki zaradi dražjih surovin in omejene cene povzročali izgube.

Na ŠOS so pri tem zapisali še, da se je ministrstvo lotilo priprave sprememb Pravilnika o izvajanju subvencionirane študentske prehrane, ki določa izvajanje subvencioniranja prehrane. Vendar študentska organizacija v pripravo sprememb ni bila vključena. “Zato je iz pravilnika izpadlo kar nekaj ukrepov, ki smo jih na ŠOS predlagali,” so opozorili.

Študentski boni
N1

Na ministrstvu so januarja obljubili tudi dvig kakovosti prehrane. “Z nacionalno koordinacijo za prehrano bomo do konca januarja pripravili izhodišča za prenovo kriterijev študentske prehrane. V delovno skupino smo povabili tudi predstavnike ŠOS,” je po sestanku s študenti poudaril Mesec. Vendar ga ti zdaj opominjajo, da obljube ni izpolnil, saj ŠOS v delovno skupino niso povabili.

Po marčevski uskladitvi subvencije z inflacijo študenti za obrok plačujejo nekoliko manj. Če so najdražja doplačila januarja in februarja v mnogih restavracijah znašala 5,5 evra, je ta znesek sedaj 5,14 evra, kažejo podatki na spletni strani Študentska prehrana. Vendar bi lahko študente aprila znova pričakale cene z začetka leta. Ponudniki študentske prehrane lahko s 1. aprilom svoje cene zvišajo za največ 36 centov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.