Študentski boni: letos poleti prvič v veljavi nova pravila

Slovenija 23. Maj 202211:57 > 12:14 0 komentarjev
Študentski boni
N1

Bliža se poletje, zato velja spomniti na pomembno spremembo, ki jo uvaja Zakon za urejanje položaja študentov – študenti in študentke bodo lahko bone za prehrano uporabili tudi med 15. julijem in 15. avgustom.

V začetku aprila so poslanci prejšnjega sklica državnega zbora potrdili predlog Zakona za urejanje položaja študentov, ki med drugim prinaša pomembne spremembe v študentski prehrani.

Subvencija se bo s 1. januarjem 2023 zvišala z 2,82 na 3,50 evra na obrok. Bolj pomembno je sicer, kakšna je maksimalna cena obroka, o čemer smo pisali v članku Priljubljena restavracija ukinja študentske bone. Bodo kmalu sledile še druge?. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je takrat poudarila, da zagovarja stališče, da se sočasno povečata višina subvencije in maksimalna vrednost obroka.

Študentski boni
N1

Hkrati se je podaljšal čas koriščenja bonov. Zdaj je to mogoče med 7. in 22. uro, pred tem je veljalo, da se lahko subvencionirani obroki nudijo le od 8. do 21. ure. Sicer pa se ponudniki sami odločijo, ali bodo podaljšali čas nudenja študentske prehrane.

Še bolj pomembno ob bližajočem se poletju pa je, da bo študentska prehrana na voljo tudi med 15. julijem in 15. avgustom. Študenti in študentke so dolgo opozarjali, da tudi poleti opravljajo študentska dela, v okviru katerih malica ni zagotovljena, zato bo možnost subvencioniranega obroka v poletnih mesecih zagotovo prinesla olajšanje za marsikoga.

Za dokazovanje identitete pa bo dovolj tudi študentska izkaznica, kar doslej v zakonu ni bilo dovolj natančno definirano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!