Eržen vršilec dolžnosti strokovnega direktorja NIJZ, Krekova usoda še ni znana

Slovenija 15. Jun 202218:19 > 19:09 0 komentarjev
Ivan Eržen
Alen Milavec /BOBO

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je za vršilca dolžnosti strokovnega direktorja imenoval Ivana Eržena, je na današnji novinarski konferenci sporočil predsednik sveta Mitja Blaganje. Usoda direktorja NIJZ Milana Kreka za zdaj še ni znana.

Predsednik sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mitja Blaganje imenovanje Ivana Eržena na mesto vršilca dolžnosti strokovnega direktorja vidi kot dobro priložnost za “umiritev diskurza” in nemoten začetek priprav na morebitni jesenski val epidemije covida-19. Eržen ob tem računa na plodno sodelovanje z direktorjem NIJZ Milanom Krekom

Vlada Roberta Goloba je namreč določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor. Strokovnega direktorja pa ne bo imenoval generalni direktor, kot je predvidela vlada Janeza Janše, pač pa svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

To je svet zavoda, v katerem je nova vlada zamenjala predstavnike, danes tudi storil, je v izjavi za medije sporočil Blaganje. Pred novinarje je stopil tudi Eržen, ki je NIJZ sicer že vodil kot vršilec dolžnosti, nazadnje po odhodu nekdanje direktorice Nine Pirnat ob začetku epidemije covida-19. Po Erženu je vodenje NIJZ s polnim mandatom prevzel Krek. Krekova usoda za zdaj še ni znana. Zadnja dva tedna sicer poudarja, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nanj pritiska, naj odstopi. Bešič Loredan je večkrat pojasnil, da Krek njegovega zaupanja ne uživa, morebitna razrešitev pa je po njegovih besedah v pristojnosti sveta NIJZ.

Blaganje pa je danes pojasnil, da je s Krekom opravil nekaj telefonskih pogovorov, na poglobljenem pogovoru pa se zaradi Krekove odsotnosti še nista sestala. Zatrdil je tudi, da nima navodil, da bi moral kogarkoli razrešiti. Eržen je sicer napovedal, da bodo poleti pripravili vse potrebno za strategijo ukrepanja v primeru vnovičnega porasta števila koronavirusnih okužb. To bi pripravljala posebna strokovna skupina, sestavljena iz različnih strokovnjakov. Napovedal je tudi okrepljeno komuniciranje o pomenu cepljenja proti covidu-19. Na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis za strokovnega direktorja, je odgovoril, da odločitve še ni sprejel.

Po besedah Blaganjeta so svetniki obravnavali tudi odziv NIJZ na ugotovitve Računskega sodišča RS glede nepravilnosti in ukrepanja za odpravo teh nepravilnosti. Svetniki so potrdili odgovor sodišču, v katerem NIJZ poroča o odpravi nepravilnosti glede kontrole pri koriščenju viška opravljenih ur dela in urejanja položajnega dodatka javnim uslužbencem. Prav tako so strokovnim službam naložili pripravo usklajenega čistopisa statuta, je še dejal predsednik sveta NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!