Svet NLZOH izglasoval selitev iz Maribora v Ljubljano, a bodo odločali znova

Slovenija 19. Jun 202212:29 > 14:35 2 komentarja
NLZOH
Žiga Živulović jr./BOBO

Svetniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v petek izglasovali sklep o premestitvi sedeža ustanove iz Maribora v Ljubljano. O tej nameri po neuradnih informacijah STA vodstvo in zaposleni predhodno niso bili obveščeni. Prvi med svetniki Luka Kajtna je danes sporočil, da bodo o premestitvi v ponedeljek odločali znova.

V petek je potekala redna seja sveta NLZOH, potem ko je vlada Roberta Goloba 1. junija razveljavila imenovanje predstavnikov vlade v svetu in za preostanek mandata imenovala nove – Simono Gerenčer, Sonjo Bezjak, Janeza Jesenovca in Luko Kajtna. Kajtna je bil na petkovi seji izvoljen za predsednika sveta.

Po neuradnih informacijah STA je na seji predlagal razširitev dnevnega reda, po kateri bi svetniki med drugim obravnavali tudi spremembe sklepa o ustanovitvi NLZOH. Sklep o razširitvi dnevnega reda je bil sprejet, zanj so glasovali vsi štirje predstavniki vlade, proti pa je glasovala predstavnica zaposlenih Mojca Fašmon Durjava.

Tako naj bi sedež NLZOH iz Maribora premestili v Ljubljano, v objekt, v katerem je ljubljanska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v manjšem obsegu pa ima na tem naslovu prostore tudi NLZOH. Prav tako s spremembo uvajajo dvotirno vodenje zavoda, po katerem zavoda ne bo več vodil direktor, pač pa bosta direktorja dva – strokovni in generalni.

Ob tem je po neuradnih informacijah predstavnica zaposlenih na seji izrazila začudenje, da se tako pomembne spremembe sprejemajo brez posvetovanja z vodstvom NLZOH, Mestno občino Maribor in ostalimi deležniki.

O spremembi sedeža bodo odločali ponovno

Kajtna je v sporočilu za javnost danes napovedal, da bo v ponedeljek sklicana dopisna seja sveta. Po njegovih besedah so okoliščine glede spremembe sedeža zavoda znova preučili in bodo omenjen sklep s petkove seje vnovič obravnavali na dopisni seji. “Pri obravnavi ne bomo zanemarili dejstva, da se trenutna vlada zavzema za decentralizacijo in regionalizacijo države,” je dodal.

STA je na Kajtno naslovila vprašanja, če to pomeni, da bi svet NLZOH v ponedeljek lahko razveljavil odločitev o premiku sedeža v Ljubljano. “Nobenega sklepa ne bomo razveljavili. Oblikovali bomo nov sklep, ki bo šel v smeri, da ostane sedež NLZOH na obstoječi lokaciji, torej v Mariboru,” je odgovoril. Ob tem so svetniki na predlog Kajtne izglasovali tudi razveljavitev razpisa za direktorja NLZOH. Zdajšnji direktorici NLZOH Tjaši Žohar Čretnik se mandat izteče 24. julija. Na NLZOH so zato prvotni razpis objavili 11. aprila. Na njem je bila edina kandidatka Žohar Čretnik, a so zaradi neodločenega glasovanja svetnikov na seji 11. maja razpis ponovili. Nov razpis so v uradnem listu objavili 20. maja, na razpis je prišla ena prijava.

Po neuradnih informacijah STA je Kajtna na seji razveljavitev razpisa utemeljil s prehodom na dvotirno vodenje NLZOH, zaradi katerega aktualni razpis ni več ustrezen. Za STA je danes pojasnil, da gre za “spremembo, ki ji bodo sledili tudi drugi zdravstveni zavodi, na primer NIJZ”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje