Svet RTVS razrešil Graha Whatmougha, ta potezo označil za nezakonito

Slovenija 03. Avg 202306:33 > 15:54 35 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Borut Živulović/BOBO

Svet RTV Slovenija je na izredni seji s 15 glasovi za in nobenim proti razrešil vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha in na njegovo mesto imenoval Zvezdana Martiča. Sklep začne veljati z današnjim dnem, Grah Whatmough je v odzivu na Twitterju razrešitev označil za nezakonito.

Andrej Grah Whatmough se seje ni udeležil, prav tako pa se ni odzval na razloge za njegovo razrešitev, je po seji v odzivu na Twitterju odločitev sveta označil za nezakonito.

“Ne le, da so razlogi za razrešitev evidentno izmišljeni, Svet RTV sploh nima pristojnosti razreševanja vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Po samem zakonu bi namreč moral delo opravljati do imenovanja nove uprave,” je na družbenem omrežju zapisal Grah Whatmough. Svetnikom očita kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev, ker naj bi mu nezakonito prenehala pogodba o zaposlitvi.

Kot je razumeti, bo odločitev prerekal na sodišču, saj je zapis končal s stavkom: “Sodni mlini meljejo počasi, a verjamem, da bo na koncu zmagala vladavina prava.”

Prihaja Zvezdan Martič

Svet RTV Slovenija je za novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja potrdil Zvezdana Martiča, ki je bil sredi julija že imenovan za predsednika uprave.

Štiričlanska uprava pa lahko začne delovati šele, ko bodo znani vsi štirje člani. Do zdaj so bili imenovani trije, medtem ko bo ime delavskega direktorja znano šele sredi avgusta. Zaposleni ga bodo izbirali 16. avgusta v drugem krogu, v katerega sta se uvrstila športni novinar Franci Pavšer in predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

Svet RTV Slovenija je danes imenoval tudi petčlanski finančni odbor, ki bo svetu dajal nasvete v finančnih zadevah, in sicer v sestavi Ivana Nedižavec Korada (na predlog ministrstva za finance), Slavica Pečovnik (predlog ministrstva za kulturo), Saša Umek Knez (predlog sveta delavcev RTV Slovenija), Polona Pergar Guzej (predlog Združenja nadzornikov Slovenije) in Andreja Mušič (predlog zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije).

Klaudijo Sedar so imenovali za članico programskega odbora RTV Slovenija za madžarski narodnostni program in Andrea Bartoleta pa za člana programskega odbora za italijanski narodnostni program.

Potrdili pa so še devet članov Programskega odbora za problematiko programskih vsebin za invalide. To so Alojz Fidler, Gregor Gračner, Boris Horvat, Srečko Matkovič, Luka Perne, Domen Ratelj, Jakob Škantelj, Tomislav Špilak, Blaž Urbanč.

Kaj očitajo Whatmoughu?

Svet zavoda je že 30. junija sklenil, da začne postopek Whatmoughove razrešitve. A ker mu razlogov za razrešitev in poziva k odgovoru niso uspeli vročiti, so se odločili za vročanje z javnim naznanilom. Objavili so ga 11. julija, v skladu z zakonodajo pa se je vročitev štela kot opravljena 26. julija.

Očitajo mu nespoštovanje sklepa sveta, po katerem bi jim moral zagotoviti strokovno pravno pomoč za izvajanje pristojnosti in nalog sveta. V nadaljevanju mu oporekajo, da nekatere njegove odločitve ne sodijo med tekoče posle. Kot takšne vidijo nakup grafik v vrednosti 37.700 evrov, prodajo delnic Eutelsat Communications in sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z Rajkom Geričem na mestu urednika oddaj scenarista in zatem še aneksa za funkcijo odgovornega urednika v informativnem programu drugega televizijskega sporeda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje