Sveti delavcev si zaradi novele zakona o SDH želijo referendum

Slovenija 27. Okt 202216:00 0 komentarjev
SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

V Združenju svetov delavcev Slovenije so razočarani, ker novela zakona o Slovenskem državnem holdingu ne upošteva ustavne pravice zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju. Predsedstvo združenja je zato sprejelo sklep o vložitvi pobude za zakonodajni referendum. Potrebno število podpisov nameravajo v državni zbor prinesti po praznikih.

Novelo zakona o SDH so poslanci v državnem zboru sprejeli v torek. Poglavitne rešitve se nanašajo na določitev pravne podlage za prenos premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank na SDH. Da bo slaba banka najpozneje do konca leta 2022 prenehala obstajati, njeno premoženje ter pravice in obveznosti pa se bodo prenesli na SDH, določa zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Novela zakona o SDH prinaša še nekatere druge rešitve, a kot so danes sporočili iz Združenja svetov delavcev Slovenije, spet ne upošteva ustavne pravice zaposlenih do sodelovanja pri upravljanju, ki jo podrobneje ureja zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju v krovnem državnem holdingu SDH.

“Zelo težko se bomo borili za višjo raven delavskega soupravljanja v zasebnih družbah in tudi v odvisnih družbah pod okriljem SDH, če v holdingu ne bodo upoštevali določb zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju,” je v sporočilu za javnost zapisal predsednik združenja Vladimir Šega.

Spomnil je, da so vladajoče stranke v koalicijski pogodbi celo zapisale, da bodo spodbujale ekonomsko demokracijo, katere temelj je sodelovanje zaposlenih pri upravljanju. Zataknilo pa se je že pri prvem in hkrati najpomembnejšem koraku – možnosti nadzora s strani predstavnikov več kot 50.000 zaposlenih v družbah pod okriljem SDH, je razočaran.

V predsedstvu združenja ugotavljajo, da tako kot vse dosedanje vladajoče koalicije tudi tokratna očitno ne želi, da imajo zaposleni pravico upravljalcem “gledati pod prste”. Zato ne vidijo druge možnosti, kot da podajo pobudo za zakonodajni referendum. Potrebno število podpisov nameravajo vložiti v sredo, 2. novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!