Svetina opozoril na dolge čakalne vrste na področju duševnega zdravja

Slovenija 14. Dec 202315:02 1 komentar
peter Svetina
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Na konferenci Dnevi duševnega zdravja, ki danes in v petek poteka v Ljubljani, udeleženci razpravljajo o postopkih pred sodišči po zakonu o duševnem zdravju. Konference se je udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Opozoril je na pomembno vlogo sodišč pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic in dostojanstva.

Peter Svetina je spomnil, da se institucija Varuha človekovih pravic že leta ukvarja s problematiko nameščanja oseb v varovane oddelke socialnovarstvenih zavodov po odločitvah sodišč. Večino pobud pri Varuhu prejmejo zaradi nerešenih sistemskih vprašanj, ki so tudi povezana z izvajanjem zakona o duševnem zdravju, je pojasnil Svetina. Po njegovih besedah ugotavljajo pomanjkanje kadra, težave v normativni ureditvi, prezasedenost, dolge čakalne vrste za sprejem v institucionalno varstvo, hkrati pa tudi prezgodnjo institucionalizacijo.

Neprostovoljna hospitalizacija v psihiatrični bolnišnici oziroma nastanitev in zadržanje v varovanem oddelku socialnovarstvenega zavoda pomenita poseg v človekove pravice in temeljne svoboščine zadržane osebe, zato pri Varuhu podpirajo krajšanje takih zadržanj. Hkrati pa spodbujajo tudi druge oblike obravnave oseb z duševnimi motnjami, ki morajo potekati v skupnosti oziroma v njihovem domačem okolju. “Zato stalno pozivam, da se aktivnosti v smeri deinstitucionalizacije okrepijo, kar je tudi skladno z evropskimi smernicami na področju socialnega oziroma institucionalnega varstva. To osebam z motnjami duševnega zdravja zagotavlja dostojno bivanje in pravico do neodvisnega življenja,” je poudaril Svetina.

Opozoril je še na pomembno vlogo sodišč pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin oseb, ki se zdravijo v psihiatričnih bolnišnicah v oddelkih pod posebnim nadzorom ali so v varovanih oddelkih socialnovarstvenih zavodov. “Sodišča imajo ključno vlogo pri zagotavljanju duševne in telesne celovitosti teh oseb in spoštovanju njihovega dostojanstva,” je poudaril Svetina. Sodišča namreč poleg odločanja o sprejemu na zdravljenje odločajo tudi o omejevanju njihovih pravic, njihovo glavno vodilo pri tem pa mora biti spoštovanje človekovega dostojanstva.

“Če je sodni nadzor nad zakonitostjo pridržanja neučinkovit, odpove ključna pravna varovalka, ki osebam, o katerih teče postopek odločanja o sprejemu na zdravljenje, zagotavlja, da ne bo prišlo do arbitrarnih posegov v njihovo pravico do osebne svobode iz prvega odstavka 19. člena ustave,” je še poudaril varuh Svetina.

Konferenca je sicer namenjena obravnavi aktualnih vsebin s področja duševnega zdravja, prikazu praktičnih vidikov izvajanja zakonskih določb in pregledu sodne prakse. Pripravili so jo v Centru za izobraževanje v pravosodju na ministrstvu za pravosodje v sodelovanju z Varuhom človekovih pravic, ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvom za zdravje in Skupnostjo centrov za socialno delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje