Svetlana Makarovič od Svetlane Slapšak zahteva opravičilo in tono mačje hrane

Kultura 11. Jan 202214:24 > 15:35 1 komentar
Svetlana Makarovič
Žiga Živulović jr./BOBO

Prejšnji teden bi po poročanju Dnevnika moral na sodišču steči predobravnavni narok, kjer bi se Svetlana Slapšak izrekla o priznanju krivde za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve na račun Svetlane Makarovič. A Slapšak na sodišče zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo, zato je sodnica narok preložila na sredino marca. Čeprav sodni proces med vpletenima zadeva mačke, sega njun spor dlje, in sicer v izid biografije Svetlane Makarovič Luciferka, pri kateri je Slapšak nekaj časa sodelovala kot soavtorica.

Pisateljico in pesnico Svetlano Makarovič je v preteklosti prizadel komentar antropologinje in publicistke Svetlane Slapšak, v katerem je Makarovičevi svetovala, naj bolj neguje svoje mačke. “Ki so bile, ko sem jih imela priložnost opazovati, v precej bednem stanju. Ena je v tem obdobju tudi poginila,” je dejala. Makarovič je njen komentar močno razburil, zato je proti Slapšak vložila zasebno kazensko tožbo zaradi žaljive obdolžitve, poroča Dnevnik.

Sodnica Vesna Pavlič Pivk je za prejšnji teden razpisala predobravnavni narok, na katerem bi se morala Slapšak izreči, ali očitek priznava ali ne, a je na sodišče naslovila zdravniško opravičilo in ni prišla. Sodnica je zato narok preložila na sredino marca. Kot velika ljubiteljica mačk je Makarovič prepričana, da jo je Slapšak s to izjavo želela prizadeti, saj pisateljica svoje življenje, poleg pisanja, posveča tudi skrbi za mačke — tudi tiste, ki nimajo doma. Makarovič od Slapšak zato zahteva opravičilo, da izjave prekliče v medijih, obenem pa naj financira še tono mačje hrane za te brezdomne živali po Sloveniji, še piše Dnevnik. 

Mačke le vrh ledene gore

Luciferka
Žiga Živulović jr./BOBO

Spor med intelektualkama se ni začel pri mačkah, temveč biografiji Svetlane Makarovič Luciferka. Poleg Makarovič naj bi bili avtorji knjige še Matej Šurc, Erik Valenčič in Slapšak, delo pa naj bi sprva izšlo v sozaložništvu Beletrine in Čezvesoljskega humanitarnega sklada Sapramiška. A se je zapletlo — zaradi prekinitve sodelovanja s skladom so se sprli tudi ustvarjalci knjige. Valenčič in Slapšak posledično v novo pogodbo nista bila vključena. Počutila sta se izrinjeno, saj sta prepričana, da sta opravila veliko dela, za to pa nista dobila nič, poroča Dnevnik.

V Beletrini so po poročanju Dela vztrajali, da je Makarovič zahtevala njuno izključitev, čeprav razloga za to pisateljica naj ne bi nikoli podala. Šurc in Makarovič sta knjigo nato dokončala sama, Slapšak pa se je takrat odzvala z burnim komentarjem, da “velika pesnica bruha laži in prostaštvo”, in za konec dodala še sporno izjavo o mačkah, zaradi katere jo Makarovič sedaj tudi toži.

Pisateljico Makarovič je med drugim po izidu Luciferke zmotil zapis na koncu knjige, ki ga je napisal Aleš Šteger, urednik knjige in programski direktor založbe Beletrina. Urednik naj bi brez njene vednosti in privolitve v knjigo dodal svoj tekst, v katerem se je po poročanju Dela ‘obregnil’ ob avtorski honorar, ki je bil po njegovih besedah eden najvišjih v zgodovini založbe.

Prav tako naj ne bi bilo dovolj recenzijskih izvodov za novinarje, ker naj bi Makarovič vztrajala, da tudi novinarji in literarni kritiki knjigo kupijo, je pisalo Delo. Makarovič je v izjavi za Delo te navedbe zanikala in dodala, da v založniški pogodbi piše, da avtorica dovoljuje 20 izvodov za medije.

Biografija pisateljice Makarovič Luciferka je izšla leta 2019 v založbi Beletrina. Kot so zapisali na spletni strani založbe, bralec sledi njeni življenjski in ustvarjalni poti, od najzgodnejših dni, kamor seže prvi spomin. Bralec v knjigi spozna tudi njena dela – poezijo, pravljice, šansone, nje pa ne. “Bežanja v otroštvu, iskanja v odraščanju in zavestna odločitev o neizprosni samosti v zrelih letih. Knjiga izniči doslej znane stereotipe o Svetlani Makarovič. V resnici je še hujša,” so navedli. Knjiga, ki jo je oblikoval Boštjan Pavletič, vsebuje tudi več kot 50 fotografij ter bibliografijo del Makarovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje