Sviz pristal na zamik dogovorjenih datumov. Kaj bo od vlade dobil v zameno?

Slovenija 20. Jan 202409:42 0 komentarjev
Stavka SVIZ
Stavka Sviza 25. oktobra (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Šolski sindikat Sviz je pristal na zamik datumov v stavkovnem sporazumu iz lanskega marca. V zameno za premik datumov za pravico do ločenih pogajanj in za začetek odpravljanja plačnih nesorazmerij so se dogovorili za vsebinsko izboljšanje stavkovnega sporazuma.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so pristali na zamik datumov v stavkovnem sporazumu iz lanskega marca. Kot so zapisali, lahko pristanek na zamik datumov zamenjajo oziroma “čim dražje prodajo” za pomembne vsebinske izboljšave obstoječega stavkovnega sporazuma in tako prisilijo vlado, ki po njihovem mnenju premik datumov potrebuje, da odstopi od “nesprejemljivih predlogov iz lanskega septembra.”

Predstavniki Sviza in vladna pogajalska skupina so spremembe in dopolnitve stavkovnega sporazuma parafirali 10. januarja. V četrtek so jih potrdili tako vlada kot tudi glavni odbor sindikata. Vsebino dogovorjenega pa je glavni odbor sindikata podrobneje predstavil v obvestilu sindikalnim zaupnicam in zaupnikom, ki so ga objavili tudi na spletni strani sindikata.

Kot so zapisali, v zameno za vsebinske izboljšave za dobrih devet mesecev, do 13. septembra, prelagajo pravico do ločenih pogajanj. Posledično so preložili tudi datum začetka izplačevanja dogovorjenih zvišanj, in sicer na 1. januar 2025. So pa tokrat ta datum bistveno jasneje definirali in bo veljal tudi v primeru, če novi plačni sistem ne bi bil vzpostavljen, so navedli.

V stavkovnem sporazumu, ki ga je Sviz z vlado sklenili 15. marca lani ter z njim takrat zamrznil splošno stavko v vzgoji in izobraževanju, je sicer sindikatu uspelo zagotoviti premik orientacijskih delovnih mest učitelj s 33. plačnega razreda na 37. plačni razred in docent z doktoratom znanosti s 47. na 51. plačni razred.

Kamen spotike različne interpretacije Sviza in vlade

Obe delovni mesti bi po navedbah sindikata morali služiti kot orientacija za zvišanja vseh drugih delovnih mest strokovnih delavk in delavcev, od vrtca do univerze, a so v Svizu in vladi različno interpretirali sicer ohlapno formulacijo iz sporazuma, ki pravi, da se bodo uvrstitve ostalih delovnih mest dogovorile ob “upoštevanju strokovno utemeljenih razmerij do orientacijskih delovnih mest” učitelj in docent.

Vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij iz lanskega septembra je tako po navedbah Sviza radikalno posegel v obstoječa razmerja, vlada pa je med drugim bistveno zmanjšala razkorake med strokovnimi nazivi. S spremenjenim stavkovnim sporazumom se bo vlada zavezala, da ostanejo v stebrnih pogajanjih razkoraki med izhodiščnim plačnim razredom, nazivom mentor in nazivom svetovalec nespremenjeni.

Prav tako so se pri nekaterih konkretnih delovnih mestih dogovorili o razmerjih, ki se bodo upoštevala, dosegli so soglasje glede oblikovanja novih delovnih mest ter prenosu nekaterih delovnih mest iz plačne skupine J v plačno skupino D. V sporazumu pa je zagotovljeno tudi, da se bo v stebrnih pogajanjih ponovno opravila primerjava z zdravniki specialisti in visokošolskimi učitelji, če bi zdravniki pridobili dodatne dvige.

Glavni odbor Sviza ob tem priznava, da so bili pred zahtevno izbiro. Sicer pa je v četrtek sklenil tudi, da bo naknadno pristopil k podpisu dogovora o delni uskladitvi plač v javnem sektorju z inflacijo.

Vlada je zamik datumov iz lanskih stavkovnih sporazumov podobno kot Svizu predlagala tudi zdravniškemu sindikatu Fidesu in visokošolskemu sindikatu. Predsednik slednjega Gorazd Kovačič je za STA potrdil, da so našli kompromisno rešitev in v petek tudi parafirali spremembe stavkovnega sporazuma. Zdaj jih mora potrditi še vlada in pristojni organ sindikata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!