Svoboda ostro nad predsednico zaradi intervjuja na N1: Politični pritisk na KPK

Slovenija 13. Jan 202413:13 26 komentarjev
Robert Golob, Nataša Pirc Musar, delovno kosilo
Robert Golob in Nataša Pirc Musar na delovnem kosilu, september 2023 (Foto: KPV)

Potem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar v intervjuju za N1 ocenila, da bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bo Komisija za preprečevanje korupcije v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, so se ostro odzvali v njegovi stranki Gibanje Svoboda. Zapisali so, da gre za politični pritisk na komisijo in konflikt interesov, ker je postopek sprožila predsedničina tesna sodelavka, "ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države".

Potem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar v intervjuju za N1 dejala, da bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, so se ostro odzvali v vladajočem Gibanju Svoboda.

“Predsednica Republike Slovenije je s svojim današnjim javnim ugibanjem o tem, kaj bi moralo slediti hipotetični odločitvi KPK, politično posegla v potekajoč pravni postopek pred KPK,” so zapisali v stranki, ki jo vodi premier.

“Ta politični poseg je še toliko bolj sporen, ker prihaja z mesta predsednice države. Zato v tem primeru ne gre samo za možnost, da gre za politični pritisk na delo KPK, ampak tudi za konflikt interesov, ker je postopek zoper predsednika vlade sprožila predsedničina tesna sodelavka in svetovalka v uradu predsednice (Tatjana Bobnar, op. a.), ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države. Predsednik vlade je vse navedbe glede njegovega domnevnega vmešavanja v delovanje policije že večkrat odločno zavrnil,” še pravijo v Svobodi.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v začetku novembra lani sporočila, da je senat KPK zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave v zadevi politični pritiski na policijo, ki jih je prijavila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Pozneje je KPK sporočila, da so preiskavo uvedli zoper predsednika vlade Roberta Goloba.

Celotni intervju s predsednico, v katerem govori tudi o delu vlade, reformah, pravnem huliganstvu, opravičilu Zoranu Jankoviću, pa tudi o svojem soprogu Alešu Musarju in prijateljici Urški Klakočar Zupančič, lahko preberete na tej povezavi, pogledate pa ga lahko tudi v spodnjem posnetku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje